Foto: AFP/Scanpix

Azerbaidžāna otrdien nolēmusi 26. septembrī rīkot referendumu par izmaiņām konstitūcijā, kas palielinātu pašreizējā prezidenta Ilhama Alijeva pilnvaras.

Grozījumi paredz pagarināt prezidenta pilnvaru termiņu no pieciem līdz septiņiem gadiem, izveidot ietekmīga pirmā viceprezidenta amatu un vairāku citu viceprezidentu posteņus.

Valsts mediji otrdien publiskoja rosinātās izmaiņas pēc tam, kad pirmdien Konstitucionālā tiesa tās apstiprināja, liekot prezidentam 60 dienu laikā rīkot referendumu.

Grozījumu pieņemšanas gadījumā prezidents arī varēs rīkot pirmstermiņa vēlēšanas. Grozījumos arī paredzēts ļaut parlamenta vēlēšanās kandidēt 18 gadus sasniegušajiem pilsoņiem salīdzinājumā ar 25 gadiem, kas ir spēkā šobrīd.

Ilhams Alijevs Azerbaidžānas prezidenta amatā ir kopš 2003. gada, kad viņš mantoja varu no sava tēva Heidara Alijeva.

2013. gadā viņš pārliecinoši uzvarēja prezidenta vēlēšanās. Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) toreiz norādīja, ka vēlēšanās konstatētas nozīmīgas problēmas.

Referendumā 2009. gadā tika nolemts ļaut prezidentam balotēties uz neierobežotu skaitu termiņu, atceļot divu termiņu ierobežojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!