Foto: Sputnik/Scanpix

Azerbaidžānas Ārlietu ministrija izslēgusi Lietuvas Žurnālistu savienības priekšsēdētāja vietnieku Audri Antanaiti no valstī nevēlamo personu saraksta, kurā viņš tika iekļauts, jo bez Azerbaidžānas varas iestāžu ziņas apmeklēja starptautiski neatzīto Kalnu Karabahas republiku.

"Lietuvas pilsonis, Lietuvas Žurnālistu savienības priekšsēdētāja vietnieks, portāla "Alkas" redaktors Audris Antanaitis vērsās ar vēstuli Azerbaidžānas vēstniecībā Viļņā, lūdzot izslēgt viņu no Ārvalstnieku, kas nelikumīgi apmeklējuši Azerbaidžānas okupētās teritorijas, saraksta," teikts Azerbaidžānas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Tajā norādīts, ka Antanaiša lūgums tika pienācīgi izskatīts un tika pieņemts lēmums dzēst viņa vārdu no valstī nevēlamo personu saraksta.

"Savā lūgumā Antanaitis atzina, ka kopā ar operatoru Arūnu Sartanaviču šā gada 7.-10. maijā nelikumīgi apmeklēja Armēnijas okupēto Azerbaidžānas teritoriju un par to neinformēja Azerbaidžānas pusi," norādīja šīs valsts Ārlietu ministrija.

Tās rīcībā esošā informācija liecina, ka Antanaitis ir atvainojies Azerbaidžānas valdībai un tautai.

"Paužot nožēlu, ka viņu gatavotās reportāžas par okupētajām teritorijām atspoguļo vienas puses intereses, Antanaitis pauda nodomu apmeklēt Azerbaidžānu, lai Lietuvas sabiedrībai varētu sniegt objektīvu informāciju," piebilsts ministrijas paziņojumā.

Starptautiski neatzītā Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekad nav kontrolējusi Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju. Azerbaidžāna, kuras aizsardzības budžets pārsniedz visa Armēnijas valsts budžeta apjomu, draudējusi zaudētās teritorijas atgūšanai izmantot spēku, ja sarunas nedos nekādus rezultātus.

Konflikts Kalnu Karabahā ir iesaldēts kopš 1994. gadā noslēgtā pamiera, tomēr katru gadu sadursmēs starp armēņu un Azerbaidžānas spēkiem tiek nogalināti vairāki desmiti cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!