Foto: Sputnik/Scanpix

Pirmdien notikušajā referendumā Azerbaidžānas vēlētāji ir atbalstījuši prezidenta pilnvaru paplašināšanu, vēsta Krievijas aģentūra TASS.

Atsaucoties uz nobalsojušo vēlētāju aptaujām, aģentūra vēsta, ka visi konstitūcijas grozījumi, tostarp par prezidenta pilnvaru termiņa pagarināšanu no pieciem līdz septiņiem gadiem un par tiesībām atlaist parlamentu, domājams, guvuši vēlētāju atbalstu.

Referendumam bija nodots arī priekšlikums atteikties no minimālā vecuma, kas noteikts kandidēšanai uz prezidenta amatu, kā arī no 25 līdz 18 gadiem pazemināt vecumu, no kura atļauts kandidēt parlamenta vēlēšanās.

Šīs izmaiņas ļautu autoritārajam prezidentam Ilhamam Alijevam, kas pie varas atrodas jau ilgāk nekā desmit gadus, agrāk par savu pēcteci izraudzīties kādu no saviem ģimenes locekļiem.

Konstitūcijas grozījumi paredz arī izveidot divus jaunus posteņus - viceprezidentu un pirmo viceprezidentu. Iecelt šajos amatos un no tiem atbrīvot varēs pats prezidents.

Opozīcija apsūdzējusi prezidentu par centieniem koncentrēt visu varu savās rokās un mēģinājumu nodrošināt, lai ar laiku viņa 18 gadus vecais dēls Heidars kļūst par prezidentu. Pretēji Heidara vecākajām māsām, kuras bijušas aktīvas sabiedriskajā dzīvē, par viņu pašu zināms tikai tas, ka 2010. gadā, būdams 12 gadus vecs, viņš par 40 miljoniem dolāru (35,6 miljoniem eiro) iegādājies nekustamo īpašumu Dubaijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!