Foto: AFP/Scanpix

Apmēram 5000 Azerbaidžānas iedzīvotāji pieprasīja plašākas demokrātiskās brīvības svētdien sankcionētā mītiņā netālu no maijā gaidāmā Eirovīzijas dziesmu konkursa norises vietas galvaspilsētā Baku.

"Pieprasām fundamentālas reformas vai arī cilvēki sacelsies pret valdošo režīmu," mītiņa dalībniekiem teica opozīcijā esošās Tautas frontes partijas līderis Ali Kerimlijs.

"Pieprasām ārkārtas parlamenta vēlēšanas un politisko ieslodzīto atbrīvošanu," viņš paziņoja.

Opozīcijas izveidotās Tautas palātas koalīcijas organizētais mītiņš notika Baku nomaļajā Bailovas rajonā, kur no 22.līdz 26.maijam notiks Eirovīzijas dziesmu konkurss. Protesta akcijas Baku centrālajā daļā ir aizliegtas.

Daudzi no protestētājiem pieprasīja Azerbaidžānas prezidenta Ilhama Alijeva atkāpšanos.

Opozīcijas partijas sūdzas par demokrātisku tiesību un izteikšanās brīvības trūkumu pārsvarā musulmaņu apdzīvotajā Azerbaidžānā, kas arvien vairāk naftas un gāzes piegādā Rietumvalstīm.

Tomēr prezidents Alijevs, neskatoties uz opozīcijas paustajām aizdomām par vēlēšanu rezultātu viltošanu un pilsonisko tiesību pārkāpumiem, ir populārs sabiedrībā.

Alijevs, kas amatu pārņēma no sava tēva Haidara 2003.gadā politiskā plurālisma vieta izvēlas veicināt ekonomisko izaugsmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!