Foto: AP/Scanpix

Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs savu sievu Mehribanu Alijevu iecēlis par jauno valsts pirmo viceprezidentu. Attiecīgu rīkojumu viņš parakstījis otrdien un tas publicēts valsts galvas vietnē.

Pagājušā gada septembrī Azerbaidžānā notika referendums par izmaiņām konstitūcijā, lai palielinātu pašreizējā prezidenta Alijeva pilnvaras. Pavisam konstitūcijā tika veikti 29 labojumi. Tie paredzēja izveidot divus jaunus posteņus - viceprezidentu un pirmo viceprezidentu.

Iecelt šajos amatos un no tiem atbrīvot var pats prezidents. Grozījumi arī pagarināja prezidenta amata termiņu no pieciem līdz septiņiem gadiem, kā arī atcēla prasību prezidenta amata kandidātam būt vismaz 35 gadus vecam, bet deputāta amata kandidātam - vismaz 25 gadus vecam.

Līdz šim brīdim pirmā viceprezidenta amats bija vakants.

Opozīcija apsūdzējusi prezidentu par centieniem koncentrēt visu varu savās rokās un mēģinājumu nodrošināt, lai ar laiku viņa 18 gadus vecais dēls Heidars kļūst par prezidentu. Pretēji Heidara vecākajām māsām, kuras bijušas aktīvas sabiedriskajā dzīvē, par viņu pašu zināms tikai tas, ka 2010. gadā, būdams 12 gadus vecs, viņš par 40 miljoniem dolāru (35,6 miljoni eiro) iegādājies nekustamo īpašumu Dubaijā.

Ilhams Alijevs Azerbaidžānas prezidenta amatā ir kopš 2003. gada, kad viņš mantoja varu no sava tēva Heidara Alijeva.

2013. gadā viņš pārliecinoši uzvarēja prezidenta vēlēšanās. Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) toreiz norādīja, ka vēlēšanās konstatētas nozīmīgas problēmas.

Referendumā 2009. gadā tika nolemts ļaut prezidentam balotēties uz neierobežotu skaitu termiņu, atceļot divu termiņu ierobežojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!