Foto: AP/Scanpix/LETA

Azerbaidžānas spēki trešdien iegājuši armēņu teritorijā, ielencot Seva ezeru, paziņojis Armēnijas premjera vietas izpildītājs Nikols Pašinjans. Jaunākais saspīlējums tiek skaidrots ar Azerbaidžānas vadībā pieaugošo neapmierinātību ar pērn novembrī noslēgtā miera līguma nosacījumu neizpildi no armēņu puses, raksta "BNE IntelliNews".

Ezera divas trešdaļas ir Armēnijas, bet atlikusī daļa – pērn Otrā kalnu Karabahas kara rezultātā atgūtajā Azerbaidžānas teritorijā. Azerbaidžāņi ienākuši vairāk nekā trīs kilometrus dziļi Armēnijas teritorijā bez ieroču izmantošanas un "mēģinājuši" aplenkt ezeru, skaidrojis Pašinjans pēc Drošības padomes locekļu tikšanās. Viņš skaidri nenorāda, ka naidīgās kaimiņvalsts karavīri ieņemtās teritorijas nav pametuši, bet tas noprotams pēc tā, ka viņš nav paudis pretējo.

"Protams, Armēnijas Republikai šādas darbības nav pieņemamas, jo tā ir suverēnas valsts teritorijas pārņemšana," paziņoja Pašinjans, kurš pēc kara zaudēšanas pieaugošā opozīcijas un sabiedrības spiediena dēļ piekrita atkāpties, bet turpina pildīt premjera pienākumus līdz 20. jūnijā gaidāmajās vēlēšanās ievēlētie spēki izveidos jaunu valdību. Pašinjans, kurš pats startēs jūnijā gaidāmajās vēlēšanās, izteicis, ka situācija ir tuvu kritiskai, ja ne kritiska, taču esot jāsaglabā miers.

Seva ezers:

Viņš arī norādījis, ka Azerbaidžāna no savas puses šo rīcību argumentējusi, uzrādot viltus kartes, kamēr abu valstu robežlīnijas noteiktas padomju gados un attiecīgi redzamas tajā laikā izstrādātajās kartēs.

Azerbaidžāna jau labu laiku cenšas panākt, lai trešā puse – Krievija – piespiež Armēniju pildīt tās miera līguma apņemšanās. Viena no tādām ir panāktā vienošanās par sauszemes koridora izveidošanu starp Nahčivanas Autonomo Republiku un pārējo Azerbaidžānu, kas Baku nodrošinātu arī sauszemes savienojumu ar tās lielāko sabiedroto Turciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!