Pamatīgi pagrabi un bumbu patvertnes, laicīgi sagatavoti krājumi, neticama apgādes operācija ar helikopteriem un apbrīnojama drosme – visi šie faktori palīdzēja ukraiņu karavīriem vairāk nekā divus mēnešus noturēties Krievijas armijas ielenktajā Mariupolē. Pat tad, kad ukraiņu aizstāvamā teritorija bija sarukusi vien līdz "Azovstaļ" rūpnīcai, viņi turpināja aizturēt milzīgus krievu spēkus, tādējādi palīdzot Ukrainas armijai citos frontes sektoros. Šobrīd ukraiņu pretestība Mariupolē ir noslēgusies, tomēr joprojām nav zināms, kas tālāk notiks ar pilsētas aizstāvjiem, no kuriem vismaz daļa tagad atrodas krievu gūstā.

Gaisa tilts

Lai arī 21. aprīlī Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu paziņoja, ka Mariupole ir ieņemta, "Azovstaļ" aizstāvji tā nedomāja un turpināja sīvi pretoties. Kā noskaidrojās tikai tagad, ukraiņu karavīri Mariupolē iztika, ne tikai pateicoties iepriekš sagatavotajiem krājumiem, bet arī Ukrainas gaisa spēku helikopteriem, kas aizkļuva līdz šķietami bezcerīgi ielenktajai pilsētai.

Bijušais pulka "Azov" komandieris Andrejs Bileckijs intervijā portālam "Ukrayinska Pravda" atklāj, kā šī operācija risinājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!