Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pēc inscenētās slepkavības krievu žurnālists Arkādijs Babčenko ziņas par savu "nāvi" skatījies morgā, vēsta medijs "Sky News".

Atklājot inscenējuma detaļas, Babčenko pastāstījis, ka izmantotas cūkas asinis un kosmētika, lai no malas izskatītos, ka viņš ir sašauts.

Kad mediķi, kuri par plānu zinājuši, viņu nogādājuši morgā, viņš pārģērbies un ziņas par savu vardarbīgo "nāvi" skatījies televizorā.

Informāciju par Ukrainas specdienestu operāciju viņš atklājis vien tuvākajiem radiniekiem, raksta "Sky News". Babčenko sieva dienu pirms falšās slepkavības atgriezusies no Krievijas.

"Visiem, kuri saka, ka šis mazinājis žurnālistu uzticamību – ko jūs darītu manā vietā, ja pie jums atnāktu un paziņotu, ka jūs plāno nogalināt?" Babčenko teikto ceturtdienas preses konferencē citē aģentūra "Reuters".

Sākotnēji Babčenko bijis skeptiski noskaņots pret Ukrainas specdienestu plānu, taču vēlāk piekritis piedalīties inscenējumā.

"Mana pirmā reakcija bija – ejiet ellē, es gribu sakrāmēt somas un nozust uz Ziemeļpolu. Bet tad es sapratu, ka nav, kur paslēpties. Arī Skripaļs gribēja slēpties," teica Babčenko, tādējādi atsaucoties uz bijušā Krievijas izlūkdienesta aģenta Sergeja Skripaļa saindēšanu Lielbritānijā.

"Tagad es plānoju kārtīgi izgulēties, varbūt piedzerties un pamosties pēc pāris dienām," savus tuvākos nākotnes plānus konferencē ieskicēja Babčenko.

Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs Ukrainas specdienestu veikumu nodēvējis par "jocīgu, lai neteiktu vairāk". Krievijas ieskatā inscenējuma patiesais motīvs ir veidot pret Maskavu vērstu provokāciju.

Vēstīts, ka izziņotā krievu žurnālista Arkādija Babčenko nošaušana bijusi Ukrainas specdienestu operācija, lai notvertu viņa slepkavības plānotājus. Dienestu rīcībā iepriekš bija nonākusi informācija, ka Krievijas drošības dienests plāno žurnālista slepkavību. Ukraina skaidroja, ka slepkavības inscenējums bija vienīgais veids, kā notvert Babčenko patiesos nelabvēļus.

Īstās slepkavības organizators Ukrainas pilsonis "G" aizturēts trīs stundas pirms preses konferences, kurā atklāta patiesība par Babčenko "nāvi".

Otrdien Ukrainas policija paziņoja, ka Babčenko Kijevā nošauts. Viņš raksta opozīcijas medijiem un pēdējos gados ir ļoti kritisks pret Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīmu.

"Viņa sieva atradās vannasistabā, kad dzirdēja šāvienu. Kad viņa iznāca laukā, viņa redzēja savu vīru asiņojam," otrdien sacīja policijas preses pārstāvis, piebilstot, ka Babčenko nomiris ātrās palīdzības mašīnā ceļā uz slimnīcu.

Babčenko kolēģis, žurnālists Osmans Pašajevs sociālajā tīklā "Facebook" atklāja, ka Babčenko sašauts trīs reizes mugurā savas mājas kāpņutelpā.

41 gadu vecais Babčenko dienēja Krievijas armijā pirmā Čečenijas kara laikā pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados un vēlāk kļuva par žurnālistu.

Viņš agrāk strādāja par kara žurnālistu vairākos Krievijas medijos, bet 2017. gada februārī pameta Krieviju, jo bija saņēmis draudus. Babčenko arī bažījās, ka Krievijas varasiestādes varētu viņu aizturēt. Pēc Krievijas atstāšanas, Babčenko pārcēlās uz Prāgu un pēc tam uz Kijevu, kur strādāja telekanālā ATR, kura mērķauditorija ir Krievijas okupētās Krimas tatāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!