Foto: AP/Scanpix/LETA

Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs piektdien izturējis parlamenta uzticības balsojumu, kura sarīkošanu pieprasīja opozīcija, apgalvojot, ka premjers mēģinājis traucēt viņa pagātnes biznesa darījumu izmeklēšanu.

Babišam, kuru žurnāls "Forbes" atzinis par otru bagātāko čehu, draud kriminālapsūdzības par krāpšanos ar Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības subsīdijām.

Babiša dibinātās populistiskās partijas "Neapmierināto pilsoņu akcija" (ANO) koalīcijas partneri sociāldemokrāti (ČSSD) balsojumā atturējās, tādējādi cenšoties vienlaikus saglabāt valdību un nodemonstrēt premjeram, ka viņš nebauda pilnīgu koalīcijas atbalstu.

Lai izteiktu neuzticību premjeram, nepieciešama vismaz 101 viena no 200 parlamenta apakšpalātas deputātu balsīm, taču par neuzticības izteikšanu Babišam balsoja tikai 92 opozīcijas deputāti.

ANO parlamentā ir 78 vietas, bet ČSSD - 15, taču Babiša mazākuma valdībai parlamentāro atbalstu sniedz arī komunisti (KSČM), kam arī ir 15 mandāti.

Opozīcijas partijas pieprasīja uzticības balsojumu pēc tam, kad čehu medijos parādījās ziņas, ka Babiša līdzgaitnieki viņa dēlu Anfreju Babišu junioru esot pret viņa gribu nogādājuši Krievijas okupētajā Krimā, lai tādējādi bremzētu izmeklēšanu krāpniecības lietā, kurā līdz ar tēvu apsūdzēts arī Babišs juniors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!