"Es tev gribu ko parādīt," saka Natālija un ved mani pāri vienai no Kijevas dzīvākajām ielām. "Šo vecā pasta laukumu rekonstruēja tikai pirms dažiem gadiem. Paskaties apkārt! Redzi?" viņa rāda. Visapkārt tikai plašs laukums, skatienu te piesaista vien tālāk esošā upes kuģu stacija un pāris skeiteru. "Es neko neredzu," saku. "Jā, te nekā nav. Te nav pat neviena koka, tikai milzīgs granīta laukums. Iedomājies, kā te ir vasarā! Malas nolauztas, viss apzīmēts - cilvēki parāda, ko par to domā. Un tas ir tapis jau pēc revolūcijas."

Natāliju pazīstu jau vairākus gadus un arī iepriekš viņa man izrādījusi sev tuvās Kijevas rajonus. Dzimusi un augusi Ukrainas rietumdaļā, viņa galvaspilsētā ieradās studēt vēsturi Viktora Janukoviča prezidēšanas gados. Studiju beigas viņai sakrita ar Eiromaidana protestu laiku, un Natālija iesaistījās dažādu nevalstisko organizāciju darbā, kuras, ķerot pārmaiņu laika vēju, izglītoja žurnālistus, skolēnus un plašāku sabiedrību par demokrātijas, cilvēktiesību un runas brīvības principiem.

Vienlīdz brīvi pārvaldītā ukraiņu un krievu valoda, kā arī kādā vasarā strādājot ASV izkoptās angļu valodas zināšanas viņai no brīvprātīgā ļāva kļūt par projektu koordinatoru. Šajos gados gūtā pieredze savukārt viņai pavēra karjeras iespējas, un tagad jaunā sieviete vada starptautiskus projektus kādā informācijas tehnoloģiju kompānijā.

Ar funikulieri paceļamies no senās pilsētas daļas ap Kontraktovas laukumu uz jauno centru, kura galvenais pievilkšanas punkts ir Neatkarības laukums, dēvēts vienkārši par Maidanu. Sākumā gan jāizmet loks pa ļoti plašu parku, kas arī pēdējo gadu laikā piedzīvojis vērienīgas pārmaiņas. Vairumam tās patīk, un arī Natālija norāda, ka ne tik sen te satikt virinātājus bijis gandrīz vai ikdienišķi, bet tagad pa izgaismotajām takām tumšos vakaros mierīgi pastaigājas pat vientuļas māmiņas, kas agrāk nav bijis iedomājams.

"Esi redzējis Kijevas stikla tiltu?" viņa vaicā. Šķiet, esmu par tādu dzirdējis, bet redzējis gan vēl ne. Tūristi esot sajūsmā, Kijevas mēra, bijušā boksera, Vitālija Kļičko atbalstītāji arī – siltās vasaras dienās uz tā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!