Foto: Reuters/Scanpix

Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) trešdien atklājusi gaisa tiltu, lai piegādātu pārtiku bada māktajai Somālijai, nosūtot pirmo lidmašīnu ar desmit tonnām pārtikas, savukārt Venecuēla ar ANO starpniecību badacietējiem nogādās 50 tonnas produktu, informē ārvalstu masu mediji.

Pirmā ANO pārtikas lidmašīna trešdien pacēlās no Nairobi lidostas Kenijā, un tā ved 10 tonnas īpaši kalorijām bagātas pārtikas, kas domāta bērniem.

"Gaisa tilta mērķis ir nogādāt Somālijā kopumā 100 tonnas pārtikas, lai pabarotu 35 tūkstošus bērnu mēnesī," sacīja ANO Pārtikas programmas pārstāvis, norādot, ka tam būs nepieciešams aptuveni ducis avioreisu.

Aviotiltu bija plānots atklāt jau otrdien, taču lidojumu aizkavēja sarežģījumi muitā.

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas ģenerāldirektors Žaks Difuā informējis, ka sausums Āfrikas raga rajonā ir radījis "katastrofālu situāciju, kura prasa neatliekamu un masveidīgu starptautisko palīdzību".

Eksperti pieļauj, ka pēdējo 60 gadu lielākā sausuma dēļ bada nāve draud aptuveni 12 miljoniem cilvēku, kas dzīvo šajā reģionā, tostarp trešdaļai Somālijas iedzīvotāju. Satraucoša situācija ir arī Džibuti, Kenijā, Etiopijā un Ugandā, kur jau gandrīz divus gadus nav lijis lietus, tādēļ iet bojā sējumi, ganības un lopi.

ANO uzskata, ka reģiona iedzīvotāju glābšanai tuvākajos gados būs nepieciešami 1,6 miljardi dolāru (0,8 miljardi latu), tai skaitā 300 miljoni dolāru (150 miljoni latu) tuvākajos divos mēnešos. Pasaules banka jau ir paziņojusi, ka gatava piešķirt badacietēju glābšanai 500 miljonus dolāru (250 miljonus latu), lielāko daļu šo līdzekļu novirzot īpašām lauksaimnieku atbalsta programmām.

Tikmēr Venecuēlas valdība ir nosūtījusi uz Somāliju lidmašīnu ar 50 tonnām pārtikas. Kravu nogādās Kenijā un nodos ANO palīdzības programmas rīcībā.

Pagājušajā piektdienā Venecuēlas prezidents Ugo Čavess paziņoja, ka valsts sniegs Somālijai arī finanšu palīdzību piecu miljonu dolāru (2,5 miljoni latu) apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!