Foto: AFP/Scanpix
Somālijas galvaspilsētā Mogadišo, kur trešdien tika nogādāta pirmā ANO palīdzības programmas pārtikas krava, ceturtdien sākušās bruņotas sadursmes ar islāma radikāļu grupējuma kaujiniekiem, informē ārvalstu masu mediji.

ANO Pārtikas programmas pārstāvis informēja, ka trešdien Mogadišo nogādātas 10 tonnas "Plumpy'nut". Tas ir proteīniem bagāts pārtikas produkts, kura pamatā ir zemesriekstu eļļa, un ar šo daudzumu pietiktu, lai mēnesi barotu 3,5 tūkstošus bērnu.

Raidorganizācijas BBC reportieris no notikuma vietas ziņo, ka ceturtdien rītausmā valdības spēki un Āfrikas Savienības miera uzturētāji sāka plānveida uzbrukumu Somālijas radikālā islāmistu grupējuma "Aš Šabab" pozīcijām septiņus kilometrus uz ziemeļiem no Mogadišo starptautiskās lidostas.

Pirms vairākiem gadiem ar teroristisko organizāciju "Al Qaeda" cieši saistītais grupējums "Aš Šabab" padzina no vairākiem Somālijas apgabaliem ANO Pārtikas programmas misiju un citas humānās palīdzības organizācijas, kas sniedza palīdzību vietējiem iedzīvotājiem.

BBC ziņo, ka nežēlīgās valdības spēku sadursmēs ar grupējuma kaujiniekiem gājuši bojā vismaz četri cilvēki. Āfrikas Savienības spēku pulkvedis Pedijs Ankunda informēja, ka gūstā saņemti vairāk nekā 40 kaujinieki.

Mogadišo telekanāla reportieris Mohameds Dhore informē, ka kaujas notiek pilsētas ziemeļos, pietiekamā attālumā no pārtikas sadales punktiem, kuros pulcējas tūkstošiem cilvēku.

Somālijas valdības pārstāvis paziņoja, ka ir izdevies atsist kaujinieku uzbrukumu, un pašlaik valdības spēki mēģina tos izdzīt no pilsētas stadiona, kuru "Aš Šabab" izmanto kā improvizētu cietoksni.

Eksperti norāda, ka valdība mēģina pēc iespējas ātrāk padzīt kaujiniekus no Mogadišo, jo tuvojas musulmaņu svētais mēnesis Ramadāns, kura laikā ekstrēmisti bieži sarīko terora aktus, tostarp ar spridzinātāju – pašnāvnieku līdzdalību.

Grupējums "Aš Šabab" uzskata, ka starptautisko organizāciju brīdinājums par badu Somālijā ir politiski angažēts neatbilst patiesībai.

Jau ziņots, ka pēdējo 60 gadu lielākais sausums Āfrikas raga rajonā bada nāve draud aptuveni 12 miljoniem cilvēku, kas dzīvo šajā reģionā, tostarp trešdaļai Somālijas iedzīvotāju. Satraucoša situācija ir arī Džibuti, Kenijā, Etiopijā un Ugandā, kur jau gandrīz divus gadus nav lijis lietus, tādēļ iet bojā sējumi, ganības un lopi.

ANO uzskata, ka reģiona iedzīvotāju glābšanai tuvākajos gados būs nepieciešami 1,6 miljardi dolāru (0,8 miljardi latu), tai skaitā 300 miljoni dolāru (150 miljoni latu) tuvākajos divos mēnešos. Pasaules banka jau ir paziņojusi, ka gatava piešķirt badacietēju glābšanai 500 miljonus dolāru (250 miljonus latu), lielāko daļu šo līdzekļu novirzot īpašām lauksaimnieku atbalsta programmām.

ANO trešdien atklāja gaisa tiltu Somālijas apgādāšanai ar pārtiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!