Foto: Shutterstock

Gruzijas miljardieris un šobrīd valstī vadošās partijas "Gruzijas sapnis" līderis Bidzina Ivanišvili paziņojis par plāniem atjaunot Ckaltubo kūrortpilsētu Gruzijas otras lielākās pilsētas Kutaisi pievārtē, vēsta "Eurasia Net"

Par oligarhu dēvētais Ivanišvili, kura turība tiek lēsta aptuveni piecu miljardu ASV dolāru apmērā, izziņojis plānu iegādāties ne tikai atsevišķas kūrorta daļas, bet visas 20 pilsētā izklaidus atrodamās sanatoriju ēkas un deviņas vēsturiskās vannu mājas, lai pilsētai atgrieztu kūrorta spozmi. Šim mērķim viņš noalgojis šveiciešu viesmīlības konsultāciju uzņēmumu "Kohl & Partners", kuri šobrīd izstrādājot plānu Ckaltubo atjaunošanai.

Ckaltubo savulaik tapusi kā Padomju Savienības atbilde Vācijas termālā minerālūdens kūrortam Bādenbādenei, kas visā Eiropā reiz ieguva slavu savu dziedniecības iestāžu dēļ. Arī šeit arhitekti pūlējušies uzburt padomju stilistikai citviet tik nepieņemamo piļu auru.

Gruzijas gleznainajā ainavā iesēdinātajās sanatorijās pārsvarā veldzējās augstākās PSRS amatpersonas. Vannu mājā "Pavasaris 6" pat atradusies tirāna Josifa Staļina privātā vanna, kas rotāta gleznotu zvaigžņu un granātābolu mozaīkām.

Šejienes galvenais brīnumlīdzeklis bijis dabīgi gāzētais minerālūdens. Tas gāzēts ar radonu - smagu, radioaktīvu un bezkrāsainu cēlgāzi, kas savulaik īpaši cildināta par artrītu dziedinošajām spējām.

Pēc PSRS sabrukuma kūrortpilsēta tika daļēji pamesta, bet pēc kara netālajā Abhāzijā daudzās agrākajās sanatoriju ēkās iemitinājās kara bēgļi. Mūsdienās kūrortpilsēta kļuvusi par instagrameru mērķi, jo ēku arhitektoniskās aprises, īpaši kolonnas, vērienīgās parādes kāpnes un skaistās kāpņu telpas joprojām ļauj nojaust par agrāko godību.

View this post on Instagram

A post shared by Kitty Kharabadze (@kitsula) on Sep 3, 2019 at 12:46pm PDT
View this post on Instagram

A post shared by Alaina 🍎👨🏻 (@applemana) on Jul 5, 2019 at 4:00am PDT
View this post on Instagram

A post shared by Nikolai Dontsov (@teflon_dragon) on Nov 8, 2019 at 11:55pm PST
View this post on Instagram

A post shared by LOEILECOUTE • the eye listens (@celiastroom) on Nov 6, 2019 at 3:58pm PST
View this post on Instagram

A post shared by LOEILECOUTE • the eye listens (@celiastroom) on Nov 6, 2019 at 3:57pm PST
View this post on Instagram

A post shared by stefanguelker (@stefanguelker) on Nov 1, 2019 at 9:25am PDT
View this post on Instagram

A post shared by @thingstodoingeorgia on Oct 31, 2019 at 10:22am PDT
View this post on Instagram

A post shared by @thingstodoingeorgia on Oct 31, 2019 at 10:11am PDT
View this post on Instagram

A post shared by Yulia Ageeva (@agurejna) on Oct 31, 2019 at 7:40am PDT
View this post on Instagram

A post shared by Urbex photography | Abandoned (@deadinside.eu) on Oct 27, 2019 at 2:07am PDT

Lai gan atsevišķās sanatoriju ēkās ir rosība un dažās pat iekārtotas viesnīcas, Ivanišvili paziņojis, ka viņa mērķi atjaunot šo gruzīnu lepnumu esot teju labdarības motivēti, jo agrāki citu investoru centieni atmodināt kūrortpilsētu cietuši neveiksmi. Viņš cer, ka uzsākot Ckaltubo atjaunošanu, viņš veicinās arī citu investoru interesi, pamodinot aizmigušo pilsētu.

Vienlaikus izskanējusi arī skepse, vai lielie investīciju plāni nav tikai balsu zvejošana "Gruzijas sapnim" pirms nākamgad gaidāmajām parlamenta vēlēšanām. Kritiķi norāda, ka jau iepriekš miljardiera labdarības centieni gājuši roku rokā ar politiskās popularitātes gūšanu pēc vajadzības – noteiktos Gruzijas reģionos vai starp kāda sociālā slāņa pārstāvjiem. Viens no viņa oponentiem Mamuka Hazaradze pat norādījis, ka Ivanišvili "pērk Ckaltubo gluži tāpat kā ģenerālprokuratūru, tiesas un valsts institūcijas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!