Irākas galvaspilsētā Bagdādē kopš vakar vakara jau 12 stundas ilgst pārtraukums elektroenerģijas un ūdens piegādē. Apgaismojums pilsētā nodzisa ceturtdien ap plkst.21 pēc vietējā laika, vēsta BBC.
Elektrības atslēgšanās ir apklusinājusi arī skaļruņus, ar kuriem musulmaņi piektdienās tiek aicināti uz lūgšanām. "Nav nekādas skaņas, izņemot suņu rejas, lidmašīnas virs galvas un sprādzienus," no Bagdādes ziņoja "Reuters" korespondente Samija Nahula.

Nav skaidrs, kas pilsētā ir atslēdzis elektrības pievadi. ASV militārpersonas saka, ka viņi nav mērķējuši uz galvaspilsētas elektrosistēmu.

ASV spēku virzība uz Sadama starptautisko lidostu pie Bagdādes sākās dažas stundas pēc tam, kad Bagdāde ceturtdienas vakarā pirmo reizi kopš karadarbības sākuma iegrima tumsā.

Tas ir izraisījis runas, ka koalīcijas spēki uz Bagdādi nometuši "elektrības atslēgšanas bumbu", lai ļautu brīvi darboties īpašo uzdevumu vienībām, vēsta britu laikraksts "The Guardian".

Militārie avoti ASV armijas centrālajā komandcentrā Katarā saka, ka pagājušajā naktī pēc elektrības atslēgšanās Bagdādē ielavījušies vairāki desmiti britu un amerikāņu specvienību karavīru, kuriem dotas instrukcijas graut galvenās Irākas militārās pozīcijas un meklēt potenciālos mērķus.

ASV Apvienoto spēku štāba vadītājs ģenerālis Ričards Maierss žurnālistiem pavēstīja: "Centrālais komandcentrs nav mērķējis uz galvaspilsētas elektrosistēmu." Taču tiek uzskatīts, ka pirms uzbrukuma Bagdādes lidostai koalīcijas spēki ir apsvēruši iespējas izmantot speciālu ar grafīta daļiņām pildītu bumbu, kura uz laiku energosistēmā izraisa īssavienojumu.

ASV spēki šādas bumbas lietoja Kosovas konfliktā, taču par to tika kritizēti, jo tā skar arī civiliedzīvotājus, ieskaitot slimnīcu elektroaprīkojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!