Foto: EPA/LETA
Bagdāde nevēlas, lai ASV karaspēks paliktu Irākā pēc 2011.gada, paziņojis Irākas valdības pārstāvis Ali ad Dabbags, vēsta ārvalstu masu mediji.

Valsts premjerministrs ceturtdien paziņojis ASV aizsardzības ministram Robertam Geitsam, ka Irākas valdība iebilst pret jebkādu ASV vai citu valstu armijas klātbūtni Irākas teritorijās, klāstījis valdības pārstāvis, ziņo "RIA Novosti".

Pēc valdība pārstāvja teiktā, ASV armijas klātbūtne "izraisa gan iekšpolitiskas problēmas Irākā, gan problēmas reģionā".

"ASV administrācija nevar uzspiest Irākai savu gribu. Amerikāņu armija nevar palikt kādā valstī bez šīs valsts piekrišanas," paziņojis valdības pārstāvis.

Savukārt Geitss iepriekš, apmeklējot Bagdādi, pieļāvis, ka ASV karavīru kontingents varētu palikt valstī arī pēc šī gada 31.decembra, kad saskaņā ar ASV un Irākas vienošanos armija jāizved. Geitss pieļāvis, ka armija valstī varētu palikt ilgāk, ja "irākieši uzskatīs mūsu klātbūtni par nepieciešamu".

ASV pabeigusi militārās operācijas Irākā 2009.gada vasarā un izveda lielāko daļu no sava karavīru kontingenta. Šovasar Irāka jāatstāj lielākajai daļai no tur palikušajiem 50 000 karavīru un armijas daļu izvešana jāpabeidz līdz šī gada beigām. ASV savu karaspēku ieveda Irākā 2003.gadā, lai gāztu Sadama Huseina režīmu, kuru ASV vainoja terorisma atbalstīšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!