Foto: Reuters/Scanpix

Irāka pieprasījusi sasaukt Arābu līgas ārkārtas sanāksmi saistībā ar Bagdādes un Ankaras attiecību saspīlējumu, ko izraisījusi Turcijas karaspēka atrašanās Irākas ziemeļos, ceturtdien pavēstīja diplomāts.

Ārkārtas sanāksmes sasaukšanu telefonsarunā ar Arābu līgas priekšsēdētāju Nabilu al Arabi pieprasījis Irākas ārlietu ministrs Ibrahims al Džaafari, sacīja Irākas vēstnieks Ēģiptē Diaa ad Dabass.

"Arābu līgas ģenerālsekretārs konsultējas ar arābu valstu ārlietu ministriem, lai vienotos par sanāksmes datumu," norādīja vēstnieks.

"Sanāksmes mērķis ir izpētīt sekas, kādas ir Turcijas karaspēka ieiešanai Irākā, un tās ietekmi uz arābu valstu nacionālo drošību," viņš piebilda.

Spriedze Bagdādes un Ankaras attiecībās izraisījusi Turcijas karaspēka atrašanās netālu no teroristu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") ieņemtās Ziemeļirākas pilsētas Mosulas, kur tas apmāca Irākas Kurdistānas reģiona zemessardzes karavīrus.

Ankara apgalvo, ka Ziemeļirākā ar mērķi sagatavot vietējos karavīrus cīņai ar "Islāma valsti" atrodas ne vairāk par 1000 Turcijas karavīru.

Bagdāde uzstāj, ka Turcijas karaspēks Ziemeļirākā atrodas bez tās piekrišanas, un pieprasa, lai tas nekavējoties tiktu izvākts.

Turcija pagājušajā nedēļā iesūtīja karaspēku Ziemeļirākas Bašikas reģionā un skaidroja, ka tā esot "rutīnas instruktoru rotācija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!