Foto: AP/Scanpix/LETA
Viesuļvētras "Dorians" nodarītie postījumi Bahamu salās ir bezprecedenta, tviterī pirmdien paziņoja Bahamu premjerministrs Huberts Minniss.

"Lielajā Bahamā joprojām jūtama piektās kategorijas viesuļvētras "Dorians" ietekme. Kā liecina ziņas no Abako, postījumi ir bezprecedenta," brīdināja premjers.

"Vēja ātrums samazinājies līdz 165 jūdzēm stundā (266 kilometriem stundā; 74 metriem sekundē), bet "Dorians" joprojām ir ārkārtīgi bīstama vētra. Mēs tagad koncentrējamies glābšanas darbiem, atjaunošanai un lūgšanām."

Vētras "Dorians" acs atradusies virs Lielās Bahamas, un liela kustība nebija novērojama, par situāciju plkst.8 pēc ASV Austrumu laika (plkst.15 pēc Latvijas laika) ziņoja Nacionālais Viesuļvētru centrs.

Atbilstoši prognozēm "Dorians" nākamās dienas laikā lēnām pārvietosies rietumu, ziemeļrietumu virzienā un tad pakāpeniski pagriezīsies ziemeļrietumu virzienā.

Abako salās vētras postījumos ir vairāki cietušie.

"Kā liecina visa informācija, [Abako] nodarīti katastrofāli postījumi," apliecināja Bahamu salu ārlietu ministrs Darens Henfīlds. "Mums ir ziņas par cietušajiem. Mums ir ziņas, ka ir redzēti līķi. Mēs nevaram apstiprināt šīs ziņas, līdz nebūsim tur nonākuši un pārliecinājušies paši."

Ārkārtas dienestu darbinieki dodas uz Abako, kur iedzīvotāji mudināti palikt telpās, jo ir sagāzti apgaismes stabi un koki, pārrautas elektrības līnijas.

Piektā kategorija ir augstākā viesuļvētru novērtējuma skalā, un tikai četri no 35 vēsturē reģistrētajiem piektās kategorijas orkāniem ir sasnieguši ASV kontinentālo piekrasti, norāda Nacionālā okeānu un atmosfēras pārvalde (NOAA).

Meteorologi atzīst, ka joprojām grūti prognozēt "Doriana" turpmāko virzību, taču vairums attīstības modeļu liecina, ka tuvāko dienu laikā viesuļvētras spēks nedaudz mazināsies un tā pagriezīsies uz ziemeļiem, turpinot virzīties gar ASV austrumu piekrasti un apdraudot Džordžijas, Dienvidkarolīnas un Ziemeļkarolīnas štatus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!