Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidenta Džo Baidena spiediena dēļ Ukrainas prezidents mainījis nosacījumus miera sarunu uzsākšanai, piekrītot tās aizvadīt arī laikā, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins vēl ir pie varas, informē medijs "Politico".

Zelenskis 8. novembrī izklāstīja piecus nosacījumus miera sarunu uzsākšanai. Vairākus no tiem prezidents bija izteicis jau iepriekš, piemēram, Ukrainas teritoriālās suverenitātes atjaunošanu, sodīšanu par kara noziegumiem un reparāciju apmaksu. Atšķirībā no iepriekšējiem paziņojumiem viņš neteica, ka Putinam ir jāzaudē sava pozīcija, pirms šādas sarunas var notikt.

Pārmaiņas notikušas pēc vairāku dienu ilgām sarunām starp Kijivu un Vašingtonu, tostarp valsts drošības padomnieka Džeika Salivana personīgās tikšanās ar Zelenski. Medijs "Politico" norāda, ka ASV amatpersonas nav konkrēti norādījušas, ka Ukraina varētu mainīt savu nostāju, taču atzina, ka Kijivai ir jāparāda sava gatavība saprātīgi un mierīgi izbeigt karu.

"Tas nenozīmē, ka viņiem jau šobrīd jāiet pie sarunu galda. Mēs pat nedomājam, ka šobrīd ir īstais laiks, lūkojoties uz to, ko dara Krievija," medijam, norādīja ASV amatpersona, piebilstot: "Taču viņiem ir jāparāda gatavība atrisināt konfliktu."

Demokrāti un republikāņi pēdējās nedēļās ir izdarījuši spiedienu uz Baidena komandu, lai panāktu diplomātisku risinājumu Krievijas uzsāktajam karam. ASV amatpersonas ir apstiprinājušas, ka ir sazinājušās ar saviem Ukrainas un Krievijas kolēģiem, lai mazinātu spriedzi un izvairītos no kļūdainiem aprēķiniem, lai gan šobrīd nav konkrētu mehānismu un plāna, kas liktu karojošajām pusēm runāt.

Zelenskis savu nostāju paziņoja tieši pirms ASV Kongresa vidustermiņa vēlēšanām , kurās gaidāms, ka republikāņi atgūs vismaz vienu palātu, potenciāli apdraudot turpmāku finansiālu un militāru atbalstu Ukrainai.

Ukrainas valdības pārstāvji uzreiz neatbildēja uz lūgumiem sniegt komentārus. Nacionālās drošības padome atteicās komentēt šo informāciju, taču norādīja uz Salivana izteikumiem, atrodoties Kijivā pagājušajā nedēļā. “Saruna, kas mums ir vajadzīga ar starptautisko sabiedrību, lai atbalstītu Ukrainu, ir, kādi ir noteikumi taisnīgam un ilgstošam mieram Ukrainai? [..] Tas ir tas, ko mēs atbalstītu, un tas ir tas, ko, mūsuprāt, mūsu kolektīvie centieni var palīdzēt sasniegt,” vizītes laikā teica Salivans, vēsta "Politico".

Viljams Teilors, bijušais ASV vēstnieks Ukrainā, apgalvoja, ka Ukrainas pieci nosacījumi ir saprātīgi, jo tie atbilst starptautiskajiem tiesību aktiem un liek Krievijai maksāt par saviem pārkāpumiem. Viņš arī sacīja, ka Zelenskis piekristu sarunai, ja vien Putins pret to attieksies nopietni.

“Mēs esam redzējuši, kā prezidents Putins uztver realitāti,” teica Teilors, atzīmējot, ka Krievija ir izstājusies un atkal pievienojusies "labības darījumam', kā arī sludinājusi un tad novērsusi kodoldraudus. Tomēr reālas sarunas, visticamāk, nenotiks, līdz Maskavai “ būs jāpieņem vēl dažas militāras sakāves”.

Kurts Volkers, Ukrainas pārstāvis Trampa administrācijā, apgalvo, ka ASV nevajadzētu publiski virzīt Kijivu uz sarunu galda pusi, vismaz ne tagad.

“Neapšaubāmi, ka Putinam nav nodoma nopietni apspriest vai pieņemt šos nosacījumus. Putins apņēmies turpināt cīņu un iznīcināt Ukrainas pilsētas. Ukrainai ir jāuzvar, jāpārņem tās teritorija, un ASV ir jācenšas palīdzēt ukraiņiem to darīt pēc iespējas ātrāk,” viņš sacīja, raksta "Politico".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!