Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens pēc pirmajām 100 Baltajā namā pavadītajām dienām nevar lepoties ar īpaši augstiem popularitātes reitingiem. Viņa paveikto atzinīgi vērtē 52% amerikāņu un tas ir trešais zemākais rādītājs šajā prezidentūras posmā kopš Harija Trūmana administrācijas, liecina "ABC News"/"Washington Post" veiktās aptaujas rezultāti.

Pēc pirmajām 100 dienām zemāki popularitātes reitingi kopš 1945. gada ir tikai Džeraldam Fordam (48%) un Donaldam Trampam (42%).

14 prezidentiem no Trūmana līdz Baidenam pirmo 100 dienu vidējais atzinības rādītājs ir 66%.

Jau ilgāku laiku, apspriežot ASV sociālpolitiskās norises, bieži minēta Savienoto Valstu sabiedrības polarizācija. "ABC News"/"Washington Post" aptauja, kurā Baidena darbu atzinīgi vērtē 52% respondentu, bet kritiski - 42% -, apliecina, ka līdz ar 46. prezidenta ienākšanu Baltajā namā šī sašķeltība nav būtiski mazinājusies.

Pievēršoties konkrētiem tematiem, aptaujā secināts, ka prezidents saņem uzslavas par finansiālajiem pasākumiem, kas veikti Covid-19 pandēmijas radīto seku pārvarēšanai - Baidena paveikto šajā jautājumā atzinīgi vērtē 65% respondentu. Tāpat 64% aptaujāto pozitīvi vērtē prezidenta paveikto cīņā pret jaunā koronavīrusa pandēmiju.

Mazāk populāra - 52% - ir Baidena administrācijas ekonomikas nozares pārvalde, kā arī plānotā 2 triljonu ASV dolāru vērtā investīcija, kas paredzēta valsts infrastruktūras attīstīšanai.

Īpaši nepopulāras ir Baidena administrācijas veiktās darbības saistībā ar imigrācijas situāciju uz ASV-Meksikas robežas - prezidenta politiku šajā jautājumā atzinīgi vērtē vien 37% respondentu.

53% pauž bažas, ka Baidens darīs pārāk daudz, lai palielinātu valdības lomu ASV sabiedrībā. Savukārt 40% viņu uzskata par "pārāk liberālu".

Bažas Baidena administrācijai varētu radīt arī fakts, ka prezidenta paveikto atzinīgi vērtē mazāk nekā puse jeb 47% neitrālo vēlētāju (tie, kas sevi neidentificē par Demokrātiskajai vai Republikāniskajai partijai lojāliem vēlētājiem). Lai arī šajā prezidentūras posmā Baidena popularitāte neitrālo vidū ir augstāka nekā Trampam (38%), tā ir būtiski mazāka salīdzinājumā ar Baraku Obamu (67%) un Džordžu Volkeru Bušu (62%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!