Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien apbalvojis viceprezidentu Džo Baidenu ar valsts augstāko civilo apbalvojumu – Prezidenta brīvības medaļu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Obama uzslavēja Baidenu par viņa ticību amerikāņiem, mīlestību pret valsti un mūža ieguldījumu ASV labā. Prezidents Baidenu raksturoja kā "labāko iespējamo izvēli ne tikai man, bet arī Amerikas tautai".

74 gadus vecais Baidens bijis manāmi pārsteigts un aizkustināts, raksturo BBC. Baidens paziņoja, ka viņam nav bijusi nekāda nojausma par apbalvošanu. Viceprezidents norādīja, ka ir bijis daļa no ceļojuma kopā ar "nozīmīgu vīru, kurš darīja nozīmīgas lietas".

Apbalvojums pasniegts laikā, kad abas augstās amatpersonas gatavojas atstāt posteņus, jo jau nākamajā nedēļā amatā stāsies jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps. Apbalvošanas ceremonijā Baidens paziņoja, ka joprojām paliks aktīvs Demokrātiskās partijas biedrs.

Intervijā medijiem Baidens ceturtdien kritizēja Donaldu Trampu par viņa pārmetumiem ASV izlūkdienestiem.

ASV augstāko civilo apbalvojumu 1963. gadā dibinājis prezidents Džons Kenedijs. Prezidenta brīvības medaļa tiek pasniegta par īpašiem ieguldījumiem ASV nacionālo interešu drošībā, mieram pasaulē, kultūras un citiem nozīmīgiem sasniegumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!