Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens NATO Centrālās un Austrumeiropas valstu līderu samitā apliecinājis, ka vēlas ciešāku sadarbību ar alianses austrumu flanga valstīm, pavēstīja Baltais nams.

Baidens runāja ar "NATO austrumu flanga sabiedrotajiem Rumānijas un Polijas prezidentu Klausa Johannisa un Andžeja Dudas rīkotajā Bukarestes devītnieka (B9) virtuālajā samitā", teikts pirmdien izplatītajā Baltā nama paziņojumā.

Baidens "uzsvēra savu apņēmību atjaunot alianses un stiprināt transatlantiskās attiecības".

Viņš arī "apliecināja savu vēlēšanos pēc ciešākas sadarbības ar mūsu deviņiem sabiedrotajiem Centrāleiropā, kā arī Baltijas un Melnās jūras reģionos visā izaicinājumu spektrā, arī attiecībā uz globālo veselības drošību, klimata izmaiņām, enerģētikas drošību un globālo ekonomikas atlabšanu", teikts paziņojumā.

Baidens "pauda atbalstu NATO atturēšanas un aizsardzības taktikai, kā arī uzsvēra, ka aliansei ir svarīgi stiprināt spēju pretoties mūsu stratēģisko sāncenšu ekonomiski un politiski kaitīgajiem soļiem".

"Līdzās tam viņš izmantoja iespēju runāt ar šiem sabiedrotajiem, kā arī ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu, kas arī piedalījās, par alianses centieniem stāties pretī nākotnes draudiem, par ko tiks diskutēts NATO samitā 14. jūnijā."

"Visbeidzot prezidents Baidens uzsvēra demokrātiskās pārvaldībās un likuma varas svarīgumu alianses iekšienē un visā pasaulē," norādīja Baltais nams.

Pirmdienas virtuālajā sanāksmē nolūkā apspriest drošības jautājumus bija pulcējušies Polijas, Rumānijas, Bulgārijas, Čehijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Slovākijas un Ungārijas līderi.

Latviju pārstāvēja prezidents Egīls Levits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!