Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens piektdien apsolījis "salabot un atdzīvināt" attiecības ar Eiropas Savienību (ES), Vašingtonai un Briselei vienojoties apturēt tarifu piemērošanu tirdzniecības strīdā, kurā iejaukti aviotehnikas uzņēmumi "Boeing" un "Airbus".

16 gadus ilgušā transatlantiskā strīda gaitā par valdību atbalstu uzņēmumiem Brisele un Vašingtona noteikušas soda tarifus, ieskaitot rekordlielās ASV muitas nodevas 7,5 miljardu dolāru apjomā Eiropas precēm.

Baidens runājis ar Eiropas Komisijas (EK) prezidenti Urzulu fon der Leienu, vienojoties apturēt tarifu piemērošanu un "strādāt pie tā, lai atrisinātu šos ieilgušos strīdus Pasaules Tirdzniecības organizācijā", teikts Baltā nama paziņojumā. "Viņš uzsvēra savu atbalstu ES un apliecināja uzticību idejai par ASV un ES partnerības salabošanu un atdzīvināšanu."

Abi līderi vienojušies apturēt tarifu piemērošanu, atzīstot "mūsu kopīgās vērtības un pasaules lielākās tirdzniecības un investīciju attiecības".

Vašingtona noteikusi tarifus Eiropas produktiem, tādiem kā vīns, siers un olīveļļa, kā arī 15% lielus tarifus "Airbus".

ES noteikusi papildu muitas nodevu četrus miljardus dolāru vērtiem ASV produktiem, arī "Boeing" lidmašīnām un lauksaimniecības produktiem, arī kviešiem un tabakai, kā arī alkoholam un šokolādei.

Baidens sākotnēji paturēja spēkā priekšgājēja Donalda Trampa noteiktās muitas nodevas.

Baidens un Leiena arī sprieduši par ASV un ES sadarbības svarīgumu plašā jautājumu spektrā no Covid-19 pandēmijas līdz ilgtspējīgai globālajai atlabšanai, risinot klimata krīzi un stiprinot demokrātiju, teikts paziņojumā.

Līderi vienojušies koordinēt darbības tādos jautājumos, kur intereses ir kopīgas, arī attiecībā uz Ķīnu, Krieviju, Baltkrieviju, Ukrainu un Rietumbalkāniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!