Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens 6.oktobrī piemēroja apžēlošanu visiem cilvēkiem, kuri saskaņā ar federālo likumu notiesāti par marihuānas glabāšanu un aicinājis pārskatīt federālos likumus, informē medijs "Politico".

Prezidents mudināja arī gubernatorus veikt līdzīgus pasākumus, turklāt, viņš aicināja veselības un cilvēktiesību sekretāru un ģenerālprokuroru steidzami pārskatīt, kā marihuāna ir definēta un kam paredzēta federālajā likumdošanā. Pašlaik marihuāna tiek klasificēta kā pirmā saraksta narkotika, kas nozīmē, ka marihuāna netiek izmantota medicīnā un tai ir liels ļaunprātīgas izmantošanas potenciāls. Heroīns un LSD arī ietilpst šajā kategorijā.

“Aizvedot cilvēkus uz cietumu par marihuānas glabāšanu, ir salauztas daudzu cilvēku dzīves un atsevišķos štatos cilvēki tiek ieslodzīti part to, ko citos štatos vairs neaizliedz,” teikts Baidena paziņojumā. “ Kriminālās atbildības protokoli par marihuānas glabāšanu ir radījuši arī šķēršļus nodarbinātības, mājokļu īres un izglītības jautājumu risināšanā. Un, kamēr baltie cilvēki lieto marihuānu līdzīgos apmēros un netiek sodīti, tumšādainie cilvēki tiek arestēti, tiesāti un aizturēti."

Prezidents piebilda, ka noteikumi, kas ierobežo tirdzniecību nepilngadīgajiem, nedrīkst mainīties.

Šis solis marihuānas politiku izvirza priekšplānā tikai dažas nedēļas pirms vidus termiņa vēlēšanām, uzsverot tikai to, cik lielā mērā šī jautājuma politika ir mainījusies īsā laika posmā. Aptaujas konsekventi liecina, ka aptuveni divas trešdaļas amerikāņu atbalsta marihuānas legalizāciju. Tomēr, neskatoties uz legalizācijas popularitāti, mazāk nekā viens no pieciem 2022. gada primārajiem kandidātiem pieminēja narkotiku reformu savā tīmekļa vietnē vai sociālajos medijos, raksta “Politico”.

Praktiskā ietekme vismaz nekavējoties būs diezgan ierobežota, tomēr šis gājiens ir ievērojams Baidenam, 79 gadus vecajam prezidentam, kurš iepriekš bija ieviesis vairākus stingrus tiesību aktus narkotiku jomā.

Tiek ziņots, ka jau sen pastāv lielas rasu atšķirības marihuānas likumu piemērošanā. Melnādainie cilvēki gandrīz četras reizes biežāk nekā citi tiek arestēti par marihuānas glabāšanu, neskatoties uz to, ka abas grupas narkotikas lieto aptuveni vienādā apjomā, informē "Politico".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!