Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien, tiekoties ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu, paziņojis, ka abas valstis iet soli solī, lai atturētu Krieviju no agresijas Eiropā un stātos pretī izaicinājumiem, ko rada Ķīna.

Šī ir pirmā Šolca vizīte ASV, kopš viņš decembrī stājās kanclera amatā, un tā iekrīt laikā, kad Krievija ir sakoncentrējusi pie Ukrainas robežām 100 000 vīru lielu karaspēka kontingentu, raisot bažas par jaunu iebrukumu kaimiņvalstī.

Šolcs norādīja, ka ASV un Vācija ir "vistuvākās sabiedrotās un intensīvi strādā kopā".

Kanclers sacīja, ka starp viņa un Baidena uzdevumiem ir "cīņa pret Krievijas agresiju pret Ukrainu".

"Tādēļ šī ir svarīga tikšanās ļoti, ļoti svarīgā laikā," viņš piebilda.

NATO sabiedrotie un Šolca politiskie pretinieki pašmājās ir pauduši neapmierinātību par Vācijas nevēlēšanos piegādāt Ukrainai ieročus. Jautājumus raisa arī "Nord Stream 2" projekts, proti, vai Vācija būs gatava to nobremzēt, ja Krievija iebruktu Ukrainā.

Šolcs izmanto vizīti Vašingtonā, lai nogludinātu domstarpības.

"Mēs esam tuvi sabiedrotie un rīkojamies saskaņoti un vienoti, reaģējot uz pašreizējām krīzēm," žurnālistiem paziņoja Vācijas kanclers, uzsverot, ka Krievijai nāksies dārgi samaksāt, ja tā uzbruks Ukrainai.

Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki norādīja, ka Savienoto Valstu acīs Vācijai ir milzīga stratēģiskā vērtība un šodien prezidentam ir iespēja stiprināt šīs attiecības.

Jautāta par "Nord Stream 2", Psaki sacīja, ka ASV nostāja ir skaidra - Vācijai nevajadzētu virzīt uz priekšu šo projektu, ja Krievija iebruks Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!