Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidenta Džo Baidena ārsts ceturtdien atzina viņu par medicīniski "piemērotu" prezidenta amatam pēc tam, kad Baidenam tika veikta ikgadējā medicīniskā pārbaude, kas ir pēdējā pirms gaidāmā Baidena paziņojuma par viņa kandidēšanu ASV prezidenta vēlēšanās 2024. gadā.

Pašlaik Baidenam ir 80 gadi, bet prezidenta vēlēšanu laikā viņš būs 82 gadus vecs.

Plašajā medicīniskajā pārbaudē tika konstatētas dažas nebūtiskas problēmas, bet tika atzīts, ka Baidenam nav nopietnu fizisku un neiroloģisku problēmu.

"Prezidents Baidens vēl arvien ir veselīgs, enerģisks 80 gadus vecs vīrietis, kurš ir piemērots prezidentūras pienākumu veiksmīgai izpildīšanai, ieskaitot prezidenta, valsts galvas un virspavēlnieka pienākumus," Baltā nama publicētā vēstulē paziņoja Baidena ārsts Kevins O'Konors.

"Prezidents vēl arvien ir piemērots amatam un pilnībā izpilda visus savus uzdevumus bez jebkādiem izņēmumiem vai pielāgošanas."

Baidens, kurš ir vecākais cilvēks, kāds jebkad bijis ASV prezidenta amatā, no rīta pabeidza vairākus testus, kurus bija iesācis pērn Voltera Rīda Nacionālajā militārās medicīnas centrā pie Vašingtonas.

Baidens vēl nav paziņojis par kandidēšanu ASV prezidenta vēlēšanās 2024. gadā, bet šāds paziņojums ir gaidāms tuvākajā laikā. Republikāņu pusē līdz šim populārākais pretendents ir eksprezidents Donalds Tramps, kuru Baidens sakāva prezidenta vēlēšanās 2020. gadā.

Baidena ārsta vēstulē tika pieminēts, ka prezidents nelieto tabakas izstrādājumus un alkoholu, kā arī turpina trenēties vismaz piecas dienas nedēļā. Baidens ir 1,83 metrus garš un sver 80,7 kilogramus.

Vēstulē tika atzīmēts, ka Baidens pērn pārslimoja Covid-19 un pārcieta atkārtotu inficēšanos, bet bija vakcinējies un saņēmis balstvakcīnu, tāpēc viņam bija tikai viegli simptomi.

Iepriekšējā ikgadējā medicīniskajā pārbaudē 2021. gada novembrī tika atzīmētas divas veselības problēmas, kas pārsvarā nav mainījušās. Viena no tām ir gastroezofageālais reflukss, kura dēļ Baidens bieži klepo, bet otra problēma ir stīva gaita mugurkaula nodiluma dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!