Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns pārmetis ASV prezidentam Džo Baidenam, ka viņš rīkojas tāpat kā viņa priekštecis Donalds Tramps, izspiežot Franciju no līguma par zemūdeņu piegādi Austrālijai.

ASV, Austrālija un Lielbritānija trešdien pavēstīja par jaunas Indijas-Klusā okeāna stratēģiskās partnerības izveidošanu, kas palīdzēs Austrālijai iegūt kodolzemūdenes. Tādējādi tiek atcelts potenciālais darījums ar Franciju par konvencionālu zemūdeņu pārdošanu.

"Šis brutālais, vienpusējais un neparedzamais lēmums man ļoti atgādina to, ko agrāk darīja Tramps," radio paziņoja Ledriāns.

"Tas iedragā uzticību, un es esmu ārkārtīgi dusmīgs," sacīja ministrs.

Austrālija 2016.gadā izraudzījās Francijas uzņēmumu "Naval Group", no kura grasījās pasūtīt jaunas zemūdenes. Vēl tikai pirms divām nedēļām Austrālijas aizsardzības un ārlietu ministri apstiprināja Francijas kolēģiem, ka iecere joprojām ir spēkā.

Šī līguma noslēgšana bija aizkavējusies par vairākiem gadiem. Sarunas bremzēja dažādas problēmas, tostarp Austrālijas prasība, lai lielākā daļa ražošanas notiek lokāli un arī vairums sastāvdaļu tiek ražots Austrālijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!