Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens nācis klajā ar paziņojumu, ka Kabulas lidosta kuru katru brīdi var piedzīvot vēl vienu teroristu uzbrukumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Armijas komandieri prezidentu informējuši, ka uzbrukums varētu notikt jau svētdien, jeb nākamo 24 līdz 36 stundu laikā.

ASV Valsts departaments ir brīdinājis visus ASV pilsoņus neatrasties lidostas tuvumā "specifisku un ticamu draudu dēļ".

Ceturtdien, 26. augustā, notikušajā pašnāvnieka spridzinātāja uzbrukumā pie ļaužu pārpludinātās Kabulas lidostas gāja bojā 170 cilvēki, tostarp 13 ASV karavīri. Atbildību par notikušo uzņēmās grupējuma "Daesh" vietējais atzars "Islāma valsts Horasanā" (IS-K).

ASV uz to vēlu piektdien vakarā atbildēja ar drona triecienu Afganistānas austrumos, nogalinot divus augsta ranga grupējuma biedrus, viens no kuriem esot bijis "plānotājs". "Taliban" šo ASV triecienu nosodīja.

Paziņojums par turpmākiem terora draudiem izskan laikā, kad vērienīgā evakuācijas operācija no Kabulas lidostas tuvojas noslēgumam. ASV sestdien paziņoja, ka ir izvesti jau vairāk nekā 117 tūkstoši cilvēku. Vairākas valstis savas operācijas jau noslēgušas.

Ārvalstu diplomātu, pilsoņu un afgāņu evakuācija no Kabulas lidostas sākās 15. augustā, kad Afganistānas galvaspilsētā iegāja grupējuma "Taliban" kaujinieki. Baidoties no islāmistu zvērībām, tūkstošiem cilvēku devās uz ASV karavīru apsargāto lidostu, izraisot tur haosu.

"Taliban" kaujinieki Kabulā iegāja 15. augustā, kad no valsts aizbēga prezidents Ašrafs Gani. Kabulas krišana kaujinieku rokās sekoja virknei Afganistānas nozīmīgo pilsētu nonākšanai "Taliban" kontrolē nedēļas laikā. Kaujinieki strauji panākumus sāka gūt jau līdz ar ASV paziņojumu par savu spēku izvešanu līdz augusta beigām. Tomēr tik strauju Kabulas krišanu nebija prognozējuši arī ASV izlūkdienesti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!