Foto: AP/Scanpix/LETA

Aizvadītajā nedēļas nogalē par nākamo ASV prezidentu tika ievēlēts demokrāts Džo Baidens. Šī bija jau trešā reize, kad viņš kandidēja uz ietekmīgās lielvaras priekšstāvja posteni. Iepriekšējie divi mēģinājumi – 1988. gadā un 2008. gadā – izrādījās pagalam neveiksmīgi, taču šogad politikas veterāns beidzot piepildīja 32 gadus loloto sapni.

Uzrunājot atbalstītājus pēc uzvaras vēlēšanās, Baidens uzsvēra, ka Amerikas sabiedrībai nepieciešama vienotība un pagātnē jāatstāj asā retorika, kā arī citi polarizāciju veicinošie elementi. "Šis ir laiks, lai dziedētu Ameriku," sacīja nākamais ASV līderis.

Sašķeltā sabiedrība, kā arī pandēmijas radītie izaicinājumi liecina, ka Baidena administrācijai ASV būs jādziedina gan tiešā, gan pārnestā nozīmē.

Pandēmijas ēnā

Baltā nama atslēgas Baidena kabatā nonāks brīdī, kad līdzās sašķeltai sabiedrībai ASV pārņēmusi apjomīga veselības un ekonomikas krīze. Covid-19 pandēmija laupījusi vairāk nekā 240 000 amerikāņu dzīvību. Tāpat ar vīrusu inficējušies vairāk nekā desmit miljoni ASV iedzīvotāju. Abos šajos rādītājos Savienotās Valstis ierindojas pirmajā vietā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!