Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens 1.decembra konferencē ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu nosodīja Krievijas prezidenta uzsākto karu Ukrainā, tomēr neizslēdza varbūtību par tikšanos ar Kremļa vadītāju, informē medijs "Politico".

"Ideja, ka Putins kādreiz sakaus Ukrainu, nav pieļaujama," sacīja Baidens, piebilstot, ka "Krievijas līderis "nepareizi ir aprēķinājis pilnīgi visu, ko sākumā plānoja". "Tas ir slimi, ko viņš dara," norādīja prezidents.

Lai gan Baidens apgalvoja, ka viņam nav nekādu plānu tikties ar Putinu, prezidents durvis pilnībā neslēdz. Viņš atzina, ka ir atvērts sarunai "ja Putins būs tiešām ieinteresēts runāt par to, kā izbeigt karu".

"Ja tā būs, konsultējoties ar saviem Francijas un NATO sabiedortajiem, es ar prieku tikšos ar Putinu, lai redzētu, ko viņš vēlas, kas ir viņa prātā," sacīja Baidens, norādot, ka "tikmēr ASV un tās sabiedrotajiem "ir jāatbalsta ukraiņu tauta".

Preses konference notika pēc Baidena un Makrona divpusējās tikšanās Francijas prezidenta valsts vizītes ietvaros. Viņi runāja par virkni jautājumu, galvenokārt par Krievijas pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, un abi līderi devās prom no sanāksmes, paužot stingru atbalstu Kijivai un rezolūciju par konflikta risināšanu pēc Ukrainas noteikumiem.

"Mēs nekad nemudināsim ukraiņus panākt kompromisu, kas viņiem nebūs pieņemams," sacīja Makrons, piebilstot, ka "ja mēs vēlamies ilgtspējīgu mieru, mums ir jāciena ukraiņi, lai izlemtu to brīdi un apstākļus, kādos viņi vienosies par savu teritoriju un nākotni."

Viņš arī pateicās ASV par solidaritāti un sacīja, ka ir pārliecināts par lielvaras atbalstu, jo, viņaprāt, ASV pārstāvji piekrīt un saprot Eiropas uzstādījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!