ASV prezidents Džo Baidens nākammēnes Vašingtonas Baltajā namā uzņems Vācijas kancleri Angelu Merkeli, Savienotajām Valstīm turpinot centienus atjaunot transatlantiskās saites pēc spriedzes, kas izraisījās Baidena priekšgājēja Donalda Trampa īstenotās politikas "Pirmkārt - Amerika" rezultātā.

Merkeles 15.jūlija vizīte "apstiprinās dziļās divpusējās saites starp Savienotajām Valstīm un Vāciju", paziņojumā norādīja Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki.

Merkeles brauciens uz Vašingtonu būs viens no viņas pēdējiem ārzemju komandējumiem, pirms viņa pametīs pasaules skatuvi, atkāpjoties no Eiropas lielākās tautsaimniecības valdības vadītājas posteņa.

Kopš Merkele pirms 16 gadiem stājās kanclera amatā, Baidens ir jau ceturtais ASV prezidents.

Merkele būs tikai trešā kādas ārvalsts līdere, kas ciemosies Baltajā namā kopš Baidena inaugurācijas janvārī, jo viņa pirmos varas mēnešus citus jautājumus nomāca pandēmijas krīze.

Vienīgie divi ārvalstu līderi, kas līdz šim apmeklējuši Baidenu Baltajā namā, ir Japānas un Dienvidkorejas premjerministri.

Baidens un Merkele runās par soļiem Covid-19 pandēmijas apturēšanai, kā arī virkni citu izaicinājumu, arī klimata izmaiņu radītajiem draudiem, ekonomiskās pārticības sekmēšanu un starptautiskās drošības stiprināšanu.

Merkelei bija izveidojušās ciešas darba attiecības ar ASV prezidentu Baraku Obamu, bet Donalda Trampa prezidentūras laikā Berlīnes un Vašingtonas attiecības bija saspringtas.

Tramps ieņēma protekcionistisku nostāju un asi kritizēja Merkeli, arī saistībā ar kancleres liberālo bēgļu politiku, Vācijas tirdzniecības saldo un Berlīnes nepietiekamo finansiālo ieguldījumu ASV vadītajā NATO aliansē.

Kopš stāšanās amatā Baidens bez kavēšanās ķēries pie ASV transatlantiskos saišu atjaunošanas, īpaši - pie ASV un Vācijas attiecību uzlabošanas.

Viens no pirmajiem Baidena lēmumiem bija atcelt Trampa rīkojumu par ASV karaspēka izvešanu no Vācijas, kas vairoja spriedzi valstu attiecībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!