Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens piektdien paziņoja par jaunu ASV ieroču paketi Ukrainai 150 miljonu ASV dolāru vērtībā, lai palīdzētu Ukrainai atsist Krievijas iebrukumu.

"Es paziņoju par vēl vienu drošības palīdzības paketi, kas papildus nodrošinās artilērijas munīciju, radarus un citu aprīkojumu Ukrainai," sacīja Baidens. Viņš brīdināja, ka līdzšinējais finansējums Ukrainai ir tuvu izsīkumam, un aicināja ASV Kongresu apstiprināt vairāk.

Augsta ranga ASV amatpersona informēja, ka šajā paketē ir 25 tūkstoši 155 milimetru kalibra artilērijas šāviņu, pretartilērijas radari, kas tiek izmantoti ienaidnieka uguns avota noteikšanai, elektroniskās slāpēšanas iekārtas un rezerves daļas. Minētā artilērijas munīcija ir paredzēta nesen piegādātām ASV haubicēm.

Baidena administrācija līdz šim ir nosūtījusi Ukrainai bruņojumu vairāk nekā 3,4 miljardu dolāru vērtībā.

Jaunā pakete nozīmē, ka atlikušie 250 miljoni dolāru no iepriekš apstiprinātā finansējuma Ukrainai ir tikpat kā izsīkuši. Baidens aicina Kongresu apstiprināt palīdzības paketi Ukrainai 33 miljardu dolāru apmērā, kas ietvertu militāro palīdzību par 20 miljardiem dolāru, un kas ilgtu piecus mēnešus.

Baidens un pārējo Lielā septiņnieka (G7) valstu līderi, kā arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdien virtuāli tiksies, lai apspriestu rietumvalstu atbalstu Ukrainai tās cīņā pret Krievijas prezidenta Vladimira Putina sākto iebrukumu.

"Savienotās Valstis ir ātrā tempā sniegušas Ukrainai drošības palīdzību vēsturiskā apjomā. Mēs sūtām Kongresa apstiprinātos ieročus un aprīkojumu tieši uz brīvības frontes līnijām Ukrainā," sacīja Baidens savā paziņojumā.

Baidens tomēr atzina, ka pašreizējais finansējums ir "gandrīz izsmelts" un, "lai Ukraina gūtu panākumus", ASV un sabiedrotajiem vajag "uzturēt ieroču un munīcijas plūsmu uz Ukrainu, bez pārtraukuma".

"Kongresam vajadzētu ātri nodrošināt prasīto finansējumu, lai stiprinātu Ukrainu kaujaslaukā un pie sarunu galda," sacīja Baidens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!