Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens tiekoties ar ukraiņu bēgļiem Polijā, sestdien Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu raksturojis kā miesnieku, ziņo raidsabiedrība BBC.

Baidens šo komentāru izteicis Varšavas nacionālajā stadionā, kurā klātienē tikās ar Ukrainas bēgļiem. Pasākuma laikā kāds no žurnālists prezidentam jautājis: "Jums katru dienu ir darīšana ar Putinu, paskatieties, ko viņš ir nodarījis šiem cilvēkiem. Par ko tas jums liek aizdomāties?"

"Viņš ir miesnieks," īsi un konkrēti atbildēja Baidens.

Baidens arī sestdien paziņojis, ka iebrukums Ukrainā ir Maskavas stratēģiskā kļūda un ka Putins vairs nedrīkst palikt pie varas.

"Dieva vārdā, šis cilvēks nedrīkst palikt pie varas," uzsvēra ASV līderis.

Runā, ar kuru Baidens uzstājās Varšavā, viņš ukraiņu pretestību krievu iebrukumam pielīdzināja antikomunistiskās pretestības kustības cīņai par brīvību, atzīstot, ka pasaulei jāgatavojas ilgai kaujai, kas to sagaida.

Vēršoties pie ukraiņiem, Baltā nama saimnieks uzsvēra, ka pasaule ir kopā ar viņiem. Tajā pašā laikā, vēršoties pie krieviem, ASV prezidents izteicās, ka tie nesot ienaidnieki, un aicināja Krievijas pilsoņus pret Maskavu vērstajās ekonomiskajās sankcijās vainot Putinu.

Baidens arī brīdināja Maskavu nemēģināt "ne par collu" ieiet kādas NATO dalībvalsts teritorijā, uzsverot, ka kolektīvā alianses dalībvalstu aizsardzība ir "svēts pienākums".

Savas runas ievadā Baidens, atbalsojot kādreizējo pāvestu Jāni Pāvilu II, vērsās pie ukraiņiem ar aicinājumu nebīties. Runas noslēgumā ASV prezidents pauda pārliecību, ka mūs gaida gaiša nākotne, kas būs "sakņota demokrātijā, principos, cerībā un gaismā".

Jau ziņots, ka ASV prezidents ieradies Polijā, lai tiktos ar Ukrainas valdības ministriem, kā arī apliecinātu ASV atbalstu Polijai.

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba un aizsardzības ministrs Oleksijs Reznikovs ar Baidenu tikās Varšavas centrā viesnīcā "Marriott Hotel", kas atrodas pretī Varšavas dzelzceļa stacijai, kur kopš kara sākuma nepārtraukti ierodas no kara bēgošie ukraiņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!