Foto: AP/Scanpix/LETA

Ievēlētais ASV prezidents Džo Baidens piektdien paziņoja, ka viņš izmantos federālos līdzekļus, lai izveidotu "tūkstošiem" vakcinācijas vietu pret Covid-19, kā arī iesaistīt mobilās klīnikas un palielināt sabiedriskās veselības personālu, lai paātrinātu vakcināciju.

Baidens ir paziņojis, ka viņš grib, lai viņa prezidentūras pirmajās 100 dienās vakcīnu injekcijas saņemtu 100 miljoni amerikāņu. Tas nozīmē ievērojami kāpināt pašreizējo vakcinācijas tempu.

"Šis būs viens no izaicinošākajiem operatīvajiem pasākumiem, kādus jebkad uzņēmusies mūsu valsts," Baidens sacīja savā uzrunā no Delavēras štata Vilmingtonas pilsētas.

Dienu pirms tam Baidens solīja ierosināt 1,9 triljonu ASV dolāru injekciju ASV ekonomikā, kad viņš nākamnedēļ stāsies ASV prezidenta amatā. Tā kā no 20.janvāra Baidena Demokrātu partijas politiķi kontrolēs abas Kongresa palātas, Baidenam ir iespēja panākt, lai tiktu pieņemta šī - jau trešā ASV ekonomikas stimulēšanas pakete, lai palīdzētu ekonomikai atkopties no jaunā koronavīrusa pandēmijas.

Šī pakete ietvers arī 20 miljardus dolāru par Covid-19 vakcīnām un 50 miljardus par testu veikšanu.

Līdz ceturtdienas rītam uz štatiem bija nosūtīti 30 miljoni vakcīnu devu, bet injicēti tikai 11,1 miljons devu, ievērojami atpaliekot no Donalda Trampa administrācijas plānotajiem 20 miljoniem vakcināciju decembrī.

Baidena plāns paredz palielināt federālās valdības lomu vakcīnu izplatīšanā, mobilizējot Federālo ārkārtas situāciju pārvaldības pārvaldi (FEMA) un izmaksājot atlīdzību štatiem par to Nacionālās gvardes iesaistīšanu šajā procesā.

Baidens arī lūdzis Kongresu finansēt sabiedriskās veselības personāla palielināšanu līdz 100 000 cilvēkiem, gandrīz trīskāršojot pašreizējo skaitu.

Covid-19 pandēmija ASV jau ir prasījusi vairāk nekā 388 000 cilvēku dzīvību, bet līdz Baidena inaugurācijai 20.janvārī šis skaitlis var pārsniegt 400 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!