Foto: AFP/Scanpix

Turpinoties spriedzei Ukrainā, par kuras iespējamo mazināšanos nekādas zīmes nav redzamas, ASV viceprezidents Džo Baidens otrdien Kijevā solīja atbalstīt Ukrainu un nekad neatzīt Krievijas realizēto Krimas aneksiju, vēsta raidsabiedrība CNN.

"Ukraina ir un tai ir jāpaliek vienotai valstij," Baidens uzsvēra ar Ukrainas premjeru Arseniju Jaceņuku kopīgā preses konferencē Kijevā. Tāpat Baidens otrdien ticies arī Ukrainas parlamenta priekšsēdētāju un pagaidu prezidentu Aleksandru Turčinovu.

"Nevienai tautai nav tiesību vienkārši atņemt zemi citai nācijai. Mēs nekad neatzīsim Krievijas realizēto nelegālo Krimas okupāciju," uzsvēra Baidens.

ASV viceprezidents aicina Krieviju "pārtraukt atbalstīt cilvēkus, kas, slēpjoties aiz maskām un armijas formastērpiem, sēj nemierus Ukrainas austrumos". Viņš brīdināja par papildus sankcijām, ja Maskavas "provokatīvā rīcība" nebeigsies.

Baidens Ukrainai solīja finansiālu atbalstu, palīdzību enerģētiskās atkarības no Krievijas mazināšanai un neletālu palīdzību Ukrainas spēkiem.

"Jums nebūs šis ceļš jāiet vieniem. Mēs iesim ar jums," Baidens apliecināja Jaceņukam.

Ukrainas un ASV amatpersonas uzskata, ka valsts austrumos atrodas Krievijas specvienības, kas cenšas provocēt nemierus un vada administratīvo ēku ieņemšanu. Pagājušās nedēļas sanāksme Ženēvā nav devusi rezultātus - bruņotie grupējumi nav nolikuši ieročus un nav pametuši ieņemtās ēkas.

Tikšanās laikā ar Ukrainas pagaidu prezidentu Aleksandru Turčinovu Baidens uzsvēris, ka ASV vēlas palīdzēt un norādījis, ka amatpersonām ir jācīnās ar valstī zeļošo korupciju.

Turčinovs tikmēr vērsās pret Maskavu, paziņojot, ka "ukraiņi ir gatavi aizsargāt savu zemi pret Krievijas militāro agresiju". Vairums iedzīvotāju ir par vienotu, demokrātisku Ukrainu ar lielākām pilnvarām reģioniem, uzsvēra Turčinovs, norādot uz konstitucionālām reformām, kas ir apsolītas austrumu reģionu nomierināšanai.

Tā vietā, lai atbruņotos un atbrīvotu administratīvās ēkas, teroristi atkal ir sagrābuši Iekšlietu ministrijas nodaļu Kramatorskā un paņēmuši par ķīlnieku milicijas vadītāju, tādā veidā "pārsvītrojot visas Ženēvā panāktās vienošanās", skaidro Turčinovs.

"Neapšaubāmi, šajos apstākļos Ukrainas valdība atbilstoši reaģēs," uzsver Turčinovs.

"Delfi", ataucoties uz aģentūru LETA, jau vēstīja, ka ASV, Eiropas Savienība (ES), Ukraina un Krievija ceturtdien Ženēvā vienojās par kopīgu aicinājumu nekavējoties apturēt visu vardarbību Ukrainā, kur Maskavas atbalstītie prokrieviskie separātisti valsts austrumos sākuši sagrābt administrācijas un drošības iestāžu ēkas.

"Visām pusēm jāatturas no jebkādas vardarbības, iebiedēšanas vai provokatīvas rīcības," teikts komunikē, kas izplatīts pēc Ženēvas sarunām.

"Visi nelikumīgie grupējumi ir jāatbruņo, visas nelikumīgi sagrābtās ēkas jāatdod likumīgajiem īpašniekiem, visas nelikumīgi ieņemtās ielas, laukumi un citas publiskās vietas Ukrainas pilsētās un mazpilsētās ir jāatbrīvo," teikts kopīgajā paziņojumā.

Tajā izteikts arī aicinājums uz "plašu nacionālo dialogu", norādot, ka Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāju misijai jābūt galvenajai lomai situācijas deeskalācijas programmas īstenošanā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!