Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens piektdien paziņoja, ka viņš tuvākajā laikā nosūtīs nelielu skaitu ASV karavīru uz Austrumeiropu, lai veicinātu NATO klātbūtni laikā, kad pieaug saspīlējums saistībā ar Krievijas karaspēka koncentrēšanu pie Ukrainas robežas.

"Es tuvākajā laikā pārcelšu karavīrus uz Austrumeiropu uz NATO valstīm. Ne pārāk daudz," Baidens sacīja reportieriem, atgriežoties Vašingtonā no Filadelfijā teiktas runas.

Desmitiem tūkstoši ASV karavīru jau ir stacionēti galvenokārt Rietumeiropā, bet Pentagons apspriež nelielu papildspēku nosūtīšanu uz NATO austrumu flangu.

Pentagona preses sekretārs Džons Kērbijs šonedēļ paziņoja, ka 8500 ASV karavīru ir "paaugstinātas trauksmes stāvoklī" pirms viņu iespējamas dislocēšanas NATO spēku atbalstam.

Šī dislocēšana būtu nozīmīga gan politiskā, gan militārā ziņā, pastiprinot ASV iesaistīšanos topošajā Ukrainas konfliktā.

Ukraina nav NATO dalībvalsts, bet ASV bažījas, ka Krievijas iebrukuma Ukrainā gadījumā konflikts izplatītos uz kaimiņos esošajām NATO valstīm.

Maskava uzstāj, ka neplāno uzbrukt, tomēr ir stacionējusi vairāk nekā 100 000 karavīru pie Ukrainas robežas un pieprasa no Rietumvalstīm drošības garantijas, tai skaitā liegt Ukrainai iespēju pievienoties NATO.

Baidens preses konferencē pagājušonedēļ brīdināja, ka ar Krievijas uzbrukumu Ukrainai tiktu panākts pretējais Kremļa izvirzītajam mērķim.

""Mēs grasāmies palielināt karaspēka klātbūtni Polijā, Rumānijā un citur [..] Tas ir NATO dalībvalstis," sacīja Baidens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!