Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens paziņojis, ka viņa administrācija uzliks papildu izmaksas tiem, kas atbildīgi par vardarbību pret Irānas protestētājiem, kuri vairāk nekā divas nedēļas ir izgājuši ielās, paužot dusmas par 22 gadus vecas sievietes Mašas Amini nāvi laikā, kad viņa atradās policijas apcietinājumā, raksta "Al Jazeera".

Pirmdienas vakara paziņojumā Baidens sacīja, ka ir "ļoti nobažījies par ziņojumiem par pastiprinošām vardarbīgām represijām pret miermīlīgiem protestētājiem Irānā, tostarp studentiem un sievietēm."

"Šonedēļ ASV uzliks papildu izmaksas tiem, kas veic vardarbību pret miermīlīgiem protestētājiem. Mēs turpināsim saukt Irānas amatpersonas pie atbildības un atbalstīsim irāņu tiesības brīvi protestēt," norādīja Baltā nama saimnieks.

Irānā notiekošos protestus izraisīja Amini nāve. Sievieti septembra vidū arestēja Islāma Republikas morāles policija par "nepiemērota apģērba" valkāšanu galvaspilsētā Teherānā. Amini nāve izraisīja neapmierinātību ar Irānas valdību, demonstrantiem pieprasot lielākas pilsoniskās brīvības, tostarp sievietēm noteiktā apģērba koda atcelšanu.

Tiek uzskatīts, ka, varasiestādēm apspiežot protestus, ir nogalināti desmitiem cilvēku, bet daudzi tikuši arestēti, taču Irānas valdības institūcijas nav publiskojušas oficiālu skaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!