Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ceturtdien ASV prezidents Džo Baidens savā runā Gaisa spēku akadēmijā prognozēja, ka Zviedrija drīzumā pievienosies NATO. Prezidents pirms pāris dienām izteicis mājienus par iespējamu vienošanos ar Turciju, lai pārvarētu valsts iebildumus pret Zviedrijas pievienošanos aliansei, ziņo aģentūra "Reuters".

Pirmdien, 29. maijā Baidens aizvadījis sarunu ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu, lai apsveiktu viņu ar atkārtotu ievēlēšanu prezidenta amatā. Pēc sarunas Baidens komentēja, ka Ankara atkārtoti izteica vēlmi iegādāties F-16 iznīcinātājus no ASV, savukārt prezidents aicinājis Erdoganu atteikties no iebildumiem par Zviedrijas pievienošanos NATO.

Ceturtdienas runā akadēmijā Baidens skaidroja, ka alianse ir stiprāka, neskatoties uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina centieniem ar iebrukumu Ukrainā to šķelt. Alianses ietekme pieaugusi arī pateicoties Somijas dalībvalsts statusa iegūšanai un, kā pats prezidents raksturoja, drīzumā arī Zviedrijas.

"Tas notiks, es jums apsolu," savā uzrunā uzsvēra ASV prezidents.

Baidens pēc pirmdienas sarunas ar Erdoganu skaidroja, ka drīzumā atkārtoti sazināsies ar Turcijas prezidentu.

Baltais nams gan ir noliedzis, ka Baidens censtos panākt vienošanos ar Ankaru, lai tā atceltu savus iebildumus attiecībā uz Zviedriju apmaiņā pret F-16 iznīcinātājiem.

Otrdien, 30. maijā ASV Valsts sekretārs Entonijs Blinkens aicināja Turciju nekavējoties apstiprināt Zviedrijas pievienošanos NATO, apgalvojot, ka kandidātvalsts jau ir veikusi nozīmīgus pasākumus, lai risinātu Turcijas iebildumus pret tās dalību aliansē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!