Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens 9. decembrī paziņoja Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim, ka ASV pilnībā atbalsta Ukrainas suverenitāti laikā, kad tā saskaras ar Krievijas karaspēka koncentrēšanos pie tās robežām, raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Baidens "atkārtoti apstiprināja Savienoto Valstu nelokāmo apņemšanos ievērot Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti," teikts Baltā nama paziņojumā pēc abu prezidentu aptuveni 90 minūšu ilgas sarunas. Baidens arī "paskaidroja, ka ASV un to sabiedrotie un partneri ir apņēmušies ievērot "bez Ukrainas nav nekādu lēmumu vai diskusiju par Ukrainu" principu, teikts paziņojumā.

Viņš arī atkārtoti uzsvēra, ka ASV un to sabiedrotie noteiks Krievijai ekonomiskās sankcijas un pastiprinās aizsardzības palīdzību Ukrainai un Krievijai tuvākajiem NATO sabiedrotajiem gadījumā, ja Maskava iebruks Ukrainā, paziņoja Baltais nams.

Ukrainas prezidents Zelenskis mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņoja: "ASV prezidents mani informēja par savu sarunu ar [Krievijas prezidentu Vladimiru] Putinu. Pārrunājām arī iespējamos Donbasa konflikta risināšanas formātus un apspriedām Ukrainas iekšējo reformu gaitu."

Baidens sazinājās arī ar deviņu NATO dalībvalstu vadītājiem Austrumeiropā un apsprieda Krievijas militāro spēku palielināšanu "un nepieciešamību pēc vienotas, gatavas un apņēmīgas NATO nostājas sabiedroto kolektīvajai aizsardzībai".

Baidens apsolīja tā dēvētajam "Bukarestes deviņniekam" — Rumānijai, Polijai, Ungārijai, Bulgārijai, Čehijai, Slovākijai, Igaunijai, Latvijai un Lietuvai — "papildu militārās spējas" un apņēmās tās iesaistīt lēmumu pieņemšanā par reģionu.

Taču Baltā nama paziņojumā konkrēta militārā palīdzība nebija minēta. Tajā teikts, ka Baidens uzsvēra ASV apņemšanos turpināt ciešas konsultācijas un koordināciju ar transatlantiskajiem sabiedrotajiem, "kamēr mēs strādājam pie pašreizējās krīzes deeskalācijas ar atturēšanas, aizsardzības un dialoga palīdzību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!