Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens un Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džosons otrdien, 17. augustā, apsprieda krīzi Afganistānā un vienojās sarīkot virtuālu G7 samitu par šo jautājumu, paziņoja Baltā nama administrācija.

"Viņi vienojās nākamnedēļ sarīkot virtuālu G7 līderu sanāksmi, lai apspriestu kopīgu stratēģiju un pieeju," teikts Baltā nama paziņojumā.

Tā bija pirmā telefonsaruna starp Baidenu un kādu ārvalstu līderi, kopš talibu kaujinieki nedēļas nogalē ieņēma Afganistānas galvaspilsētu Kabulu un pārņēma varu valstī.

Pēkšņā talibu uzvara ir izraisījusi bažas par liela mēroga humāno krīzi Afganistānā un iespējamiem afgāņu bēgļu viļņiem uz ārvalstīm, tostarp uz Rietumeiropu.

Baidens, kurš tiek plaši kritizēts par nesagatavotību tūkstošiem cilvēku drošai evakuācijai no Afganistānas, un Džonsons "apsprieda vajadzību turpināt ciešu koordināciju starp sabiedrotajiem un demokrātiskiem partneriem par Afganistānas politiku".

Tas ietver "veidus, kā globālā sabiedrība var sniegt tālāku humāno palīdzību un atbalstu bēgļiem un citiem neaizsargātiem afgāņiem", teikts paziņojumā.

Lielbritānijas premjera rezidence Londonas Dauningstrītā pavēstīja, ka abi līderi atzinīgi novērtējuši ASV un Lielbritānijas sadarbību notiekošajā evakuācijā no Afganistānas.

"Viņi vienojās turpināt ciešu sadarbību šajā jomā tuvākajās dienās un nedēļās, lai ļautu iespējami daudz cilvēkiem atstāt valsti," teikts Dauningstrītas paziņojumā.

"Premjerministrs un prezidents Baidens vienojās par nepieciešamību globālajai sabiedrībai apvienoties, lai novērtu humānu krīzi."

Džonsons arī "uzsvēra, ka ir svarīgi nezaudēt Afganistānā pēdējos 20 gados sasniegto".

Lielbritānija šogad vada industriāli attīstīto valstu Lielo septiņnieku (G7), kura dalībvalstis ir ASV, Francija, Itālija, Japāna, Kanāda, Lielbritānija un Vācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!