Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens un Ķīnas līderis Sji Dzjiņpins vairāk nekā divas stundas ilgas telefonsarunas laikā ir brīdinājuši viens otru par Taivānu, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Baidens savam Ķīnas kolēģim sacīja, ka ASV stingri iebilst pret jebkādiem vienpusējiem soļiem, lai mainītu Taivānas politisko statusu. Taču viņš piebilda, ka ASV politika attiecībā uz Taivānu nav mainījusies.

Pekina sacīja, ka Sji bija licis Baidenam ievērot "vienas Ķīnas" principu, brīdinot viņu, ka tas "kurš spēlējas ar uguni, apdedzināsies".

Spriedze šajā jautājumā ir palielinājusies saistībā ar baumām par ASV Pārstāvju palātas spīkeres Nensijas Pelosi iespējamo vizīti Taivānā. ASV Valsts departaments norāda, ka Pelosi nav paziņojusi par došanos uz Taivānu, bet Ķīna ir brīdinājusi par "nopietnām sekām", ja šāda vizīte notiktu.

Ķīna uzskata Taivānu par daļu savas teritorijas. Ķīna nav izslēgusi arī spēka pielietošanu. lai pakļautu Taivānu. Pēdējos gados Pekina aizvien aktīvāk uzstāj uz tā dēvētās "vienas Ķīnas" politiku. Tā ar ekonomiskām svirām mēģina pārvilināt pēdējos Taivānas suverenitātes atzinējus, lai tie diplomātiskās attiecības veido ar Ķīnu, ne Taipeju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!