Foto: AP/Scanpix/LETA

Bijušais ASV viceprezidents Džo Baidens ir uzvarējis pirmajās trīs no sešām Demokrātu partijas priekšvēlēšanām, kas tika rīkotas otrdien, gūstot pārsvaru Misisipi, Misūri un Mičiganas štatos, prognozēja ASV mediji.

Demokrāti valsts dienvidos esošajā Misisipi, kur dzīvo daudz afroamerikāņu, vidienē esošajā konservatīvajā Misūri un skaitliski nozīmīgajā Mičiganā atbalstīja Baidenu, kurš cīnās ar Bērniju Sandersu par Demokrātu partijas nomināciju ASV prezidenta vēlēšanām novembrī.

Neilgi pēc balsošanas beigām Mičiganā tika prognozēts, ka Baidens šajā štatā guvis 10 procentpunktu pārsvaru pār Sandersu. Pirms četriem gadiem Sanderss Mičiganas priekšvēlēšanās bija guvis uzvaru pār Hilariju Klintoni.

"Paldies, Mičigana!" tviterī ierakstīja Baidens.

Uzvara Mičiganā nodrošina Baidenam štata 125 delegātu vairākuma atbalstu Demokrātu nacionālajā konventā, kas jūlijā izraudzīsies šīs partijas kandidātu ASV prezidenta vēlēšanām.

Priekšvēlēšanās, kas tika sarīkotas pirms šīs otrdienas, Baidens jau bija nodrošinājis 670 delegātu atbalstu, bet Sandersu atbalstīja 574 delegāti.

Jaunās uzvaras ir izvirzījušas Baidenu demokrātu priekšvēlēšanu vadībā, tomēr vēl tiek gaidīti pārējo otrdienas priekšvēlēšanu rezultāti, sevišķi no skaitliski svarīgā Vašingtonas štata, kur balsošana vēl turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!