Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV mediji "NBC News" un CNN ziņo, ka Demokrātiskās partijas kandidāts Džo Baidens ir uzvarējis Pensilvānijas štatā un līdz ar to ieguvis nepieciešamās balsis elektoru kolēģijā, lai kļūtu par nākamo ASV prezidentu.

Pirms uzvaras Pensilvānijā Baidens bija ieguvis 253 balsis elektoru kolēģijā, savukārt pašreizējais prezidents Donalds Tramps - 214. Lai kļūtu par prezidentu jāiegūst vismaz 270 elektoru balsis, un tas nozīmēja, ka Tramps nedrīkstēja zaudēt Pensilvānijā, kur uzvarētājs tiek pie 20 elektoru kolēģijas balsīm.

Uzvarot Pensilvānijā, Baidens ieguvis vismaz 273 elektoru balsis un ar to arī pietiek, lai triumfētu prezidenta vēlēšanās.

Baidena kampaņa izplatījusi arī paziņojumu, kurā jaunievēlētais prezidents pauda pagodinājumu par uzticību, kuru viņam devuši ASV iedzīvotāji. "Sastopoties ar nepieredzētiem šķēršļiem, balsoja rekordliels skaits amerikāņu (..) Kampaņai noslēdzoties, pienācis laiks aiz sevis atstāt dusmas un skarbo retoriku, un apvienoties kā nācijai," teikts paziņojumā. "Mēs esam Amerikas Savienotās Valstis. Un nav nekas tāds, ko mēs nevaram paveikt, ja mēs to darām kopā," Baidena kampaņa pauda paziņojuma noslēgumā.

Ar paziņojumu klajā nākusi arī Trampa kampaņa, kurā pašreizējais Baltā nama saimnieks vēl neatzīst zaudējumu vēlēšanās. "Fakts ir tāds, ka šīs vēlēšanas nebūt nav beigušās," teikts paziņojumā, kurā norādīts, ka vēlēšanu amatpersonas vēl nav apstiprinājušas balsu skaitu un ka šobrīd pieejamā informācija joprojām ir mediju prognozes. Tiesa, mediju paustās prognozes par uzvarētājiem ir balstītas uz analīzi par balsīm, kas jau ir saskaitītas, un šāda pieeja ir normāla prakse pēc vēlēšanām, atzīmē BBC.

Baidens, kurš prezidenta Baraka Obamas administrācijā ieņēma viceprezidenta amatu, ir dzimis Pensilvānijā - Skrantonas pilsētā. Šis štats jau tradicionāli ir viens no vairākiem tā saucamajiem "violetajiem štatiem", kurā labas izredzes uzvarēt ir gan demokrātu, gan republikāņu kandidātam. Arī šajās vēlēšanās Baidens un Tramps šim štatam pievērsa lielu uzmanību. Iepriekšējās vēlēšanās šo štatu uzvarēja Tramps, bet šoreiz labāks izrādījās Baidens.

Sākotnēji Tramps Pensilvānijā bija priekšā Baidenam, taču, turpinoties pa pastu nosūtīto balsu skaitīšanai, Baidens pamazām sāka deldēt republikāņa pārsvaru. Piektdien Baidens apsteidza Trampu, bet sestdien vairums pasaules mediju prognozē, ka Baidens ieguvis pietiekami lielu pārsvaru, lai viņu uzskatītu par uzvarētāju Pensilvānijā.

Pirms četriem gadiem Tramps uzvarēja ne tikai Pensilvānijā, bet arī štatam blakus esošajā Mičiganā un Viskonsinā.

Šogad Tramps uzvarēja divos citos svarīgajos štatos - Floridā un Ohaio, taču ar to bija par maz, lai paliktu Baltajā namā. Baidens joprojām ir priekšā Trampam arī Džordžijā un Ziemeļkarolīnā.

Ceturtdien prezidents pauda nepamatotus apgalvojumus par to, ka notikusi krāpšanās. "Šis ir gadījums, kad viņi mēģina nozagt vēlēšanas," Trampu citē "Associated Press". Baltā nama saimnieks gan nesniedza konkrētus pierādījumus par gadījumiem, kur varētu būt notikusi krāpšanās. Tramps gan savu toni nav mainījis un sestdien mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņoja: "Es uzvarēju vēlēšanās ar lielu pārsvaru."

Šī ir jau trešā reize, kad politikas veterāns Baidens pretendēja uz prezidenta amatu. Pirmoreiz viņš kandidēja 1988. gadā, bet otrreiz – 2008. gadā. Abi šie mēģinājumi bija visai neveiksmīgi.

Baidens kļūs par vecāko prezidentu ASV vēsturē - inaugurācijas dienā viņam būs 78 gadi. Baidena vecums politikas apskatnieku vidū veicinājis pieņēmumu, ka uzvaras gadījumā demokrāts prezidenta amatā, visdrīzāk, pavadītu tikai vienu termiņu, jo tā beigās viņam būtu jau 82 gadi.

Baidena administrācijā viceprezidentes pienākumus pildīs Kamala Harisa, kura līdz šim bija senatore no Kalifornijas štata. Harisa būs pirmā sieviete, kas ieņem šo amatu.

Kampaņas un it sevišķi pēdējo dienu laikā Baidens uzsvēris, ka ASV, kuras sabiedrība šobrīd ir visai polarizēta, nepieciešama vienotība. Šo pārliecību viņš pauda arī uzrunā piektdien - vēl pirms bija uzvarējis Pensilvānijā: "Mūsu politikas mērķis nav izvērst pilnīgu un nemitīgu karu. Tas [mērķis] ir problēmu risināšana," sacīja Baidens. "Mēs varam būt pretinieki, bet mēs neesam ienaidnieki. Mēs esam amerikāņi."

Balsu skaitīšana vēl turpinās Arizonas, Aļaskas, Nevadas, Ziemeļkarolīnas un Džordžijas štatos. Piektdien Džordžijas štata sekretārs Breds Rafenšpergers paziņoja, ka šajā štatā notiks balsu pārskaitīšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!