Polijas ārlietu ministrs Zbigņevs Rau paudis bažas, ka ASV prezidents Džo Baidens vienādo Vāciju ar visu Eiropu un nostāda to pirmajā vietā.

"Baidens pielīdzina Eiropu Vācijai," pirms G7 samita intervijā laikrakstam "Rzeczpospolita" sacīja Polijas ārlietu ministrs.

Problēma ir tā, ka Vācija ir "upurējusi brīvās pasaules vērtības un drošības intereses, lai sadarbotos ar Krieviju" gāzesvada "Nord Stream 2" projektā, sacīja Rau.

Baidena administrācija maija beigās paziņoja, ka nepiemēros sankcijas uzņēmumam "Nord Stream 2 AG", kas pārrauga "Nord Stream 2" būvniecību. Šis ASV lēmums tika uztverts kā Baidena labas gribas žests Berlīnei, jo ASV principā iebilst pret šo projektu.

Paredzēts, ka 1230 kilometru garais cauruļvads nodrošinās līdz 55 miljardiem kubikmetru Krievijas dabasgāzes piegādi Vācijai gadā.

Polija valdība ilgstoši iestājusies pret šo projektu, bažījoties, ka tas palielinās Eiropas atkarību no Krievijas gāzes piegādēm un palielinās spiedienu uz tranzīta valstīm, kurām nākotnē būs mazāk ietekmes sviru attiecībās ar Maskavu.

Rau sūdzējās, ka nedz Polija, nedz kaimiņvalstis netika iesaistītas ASV valdības lēmumā.

"Amerikas sabiedrotie neatrada laiku, lai konsultētos ar reģionu, kuru visvairāk ietekmēs šī lēmuma sekas," sacīja ministrs.

Pēc G7 samita Kornvolā Baidens dosies uz NATO sanāksmi Briselē, kur nākamajā dienā plānota augsta līmeņa tikšanās ar Eiropas Savienības (ES) pārstāvjiem.

Trešdien Baidenam Ženēvā plānota tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!