Foto: AFP/Scanpix

Teroristiskā grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") kaujinieki četru dienu laikā otro reizi uzbrukumā Irākas pilsētai izmantojuši nāvējoši ķīmiskos ieročus, atsaucoties uz varas iestāžu pārstāvju teikto, sestdien vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Tazas pilsētā pirmais uzbrukums notika trešdien, bet otrs sekoja sestdienas rītā, kurā bojā gāja trīs gadus veca meitenīte Fatima Veisa (titulbildē), vēsta "Sky News".

Ķīmiskās raķetes triecienā ievainoti vairāk nekā 600 iedzīvotāji, bet vairāki simti paspējuši paglābties, informē raidsabiedrība.

Varas iestāžu pārstāvji norādījuši, ka pilsētā starp sievietēm un bērniem valda bailes un panika. Tāpat valdības pārstāvji saņēmuši vairākus zvanus, kurās cilvēki lūguši palīdzību.

Ievainotajiem konstatēti dažādi apdegumi, kas gūti no ķīmiskajiem ieročiem, arī smakšana un dehidrācija. Astoņi cilvēki ar smagākām traumām ir nogādāti Bagdādē, atsaucoties uz mediķa teikto, ziņo "Sky News".

Jau vēstīts, ka amerikāņu notvertais teroristiskā grupējuma "Daesh" ķīmisko ieroču vienības līderis Sleimans Dauds Alafari atklājis, ka džihādistu rīcībā ir sinepju gāze.

Alafari tiek turēts apcietinājumā pagaidu aizturēšanas vietā de facto neatkarīgās Kurdistānas galvaspilsētā Erbīlā, kur viņš tiek pratināts par grupējuma mērķiem izmantot nāvējošos ķīmiskos un bioloģiskos ieročus, medijam norādījuši avoti.

Aizsardzības departaments Alafari dēvē par nozīmīgu grupējuma līderi. Viņš tika apcietināts ASV speciālo uzdevumu vienības veiktā operācijā februārī.

Kopš tā laika terorists jau atklājis vairākas nozīmīgas detaļas par "Daesh" taktiku, tostarp džihādistu praksi artilērijas šāviņiem pievienot pulverveida sinepju gāzi. Lai gan šāda veida gāzes uzbrukums nevar nogalināt, tas uz laiku var padarīt kaujiniekus nespējīgus pretoties.

Arī Pentagona rīcībā ir nonākusi informācija, ka džihādistu grupējums "Daesh" Irākā pret kurdiem, pēc visa spriežot, izmantojis ķīmiskos ieročus, konkrēti - iprītu.

Džihādisti tikuši vai nu pie vecajiem ķīmisko ieroču krājumiem, kas Irākā palikuši kopš Sadama Huseina laikiem, vai arī ieveduši tos no Sīrijas, kas vēl pirms diviem gadiem atzina, ka tās bruņojumā ir ķīmiskie ieroči, un apsolīja tos pilnībā iznīcināt, sprieda Pentagons.

"Daesh" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējumam lojalitāti apliecinājuši arī radikāļu bruņotie formējumi Lībijā un Ēģiptē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!