Foto: AFP/Scanpix

Teroristu uzbrukumu skaits pasaulē pērnajā gadā pieaudzis par vairāk nekā trešdaļu, savukārt bojāgājušo skaits par 81%, atsaucoties uz ASV Valsts departamenta ikgadējo ziņojumu piektdien vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Saskaņā ar ziņojumā pausto, 2014. gadā notikuši 13 463 teroristu uzbrukumi, kas ir par 35% vairāk nekā 2013. gadā. Teroraktos bojā gājuši vairāk nekā 32 700 cilvēki. Tāpat nemiernieki nolaupījuši un sagūstījuši vairāk nekā 9 400 cilvēkus.

Departamenta publiskotajā ziņojumā par terorismu pasaulē norādīts, ka 2014. gadā "Islāma valsts" kļuvis par vadošo džihādistu nemiernieku grupējumu, aiz sevis atstājot "Al Qaeda".

Tāpat ziņojumā teikts, ka "Islāma valstij" Sīrijā pievienojas arvien vairāk ārvalstnieku, kurus teroristi nereti savervējuši sociālajos tīklos. Līdz pērna gada decembra nogalei vairāk nekā 16 000 ārvalstnieku devušies uz nemieru plosīto Sīriju, taču saskaņā ar departamenta amatpersonu maijā pausto, šo cilvēku skaits jau pieaudzis līdz 22 000.

Dažās valstīs, kā piemēram, Pakistānā, Filipīnās, Nepālā un Krievijā, teroristu aktivitāte mazinājusies, teikts ziņojumā, norādot, ka kopējais teroraktu skaita pieaugums lielā mērā skaidrojams ar notikumiem Irākā, Afganistānā un Nigērijā.

Par "visnāvējošāko" teroristu grupējumu ziņojumā atzīta "Islāma valsts", kas veikusi neskaitāmus asiņainus teroraktus, tostarp 2014. gada jūnija uzbrukusi cietumam Irākas pilsētā Mosulā, nogalinot 670 šiītu musulmaņus. Tas "bija nāvējošākais uzbrukums pasaulē kopš 2011. gada 11. septembra," teikts ziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!