Foto: AFP/Scanpix/LETA

Indonēzijas varas iestādes izsludinājušas augstāko brīdinājumu Bali salā, jo novērojama ļoti augsta vulkāna Agunga aktivitāte, vēsta BBC.

Tā kā Agungs skaitās bīstams vulkāns, Indonēzijas varas iestādes ieteikušas iedzīvotājiem deviņu kilometru rādiusā ap vulkānu atstāt savas mītnes. Evakuēti jau ap 10 000 iedzīvotāju, bet tuvākajā laikā evakuēs vēl vairākus tūkstošus cilvēku.

Sestdienas rītā pēc vietējā laika brīdinājums tika paaugstināts līdz maksimālajam līmenim, bet vulkāna tuvumā saglabājas seismiskās aktivitātes. Tādēļ tiek prognozēts, ka Agungs, visticamāk, izvirdīs.
Bali lidosta, kas katru gadu apkalpo miljoniem tūristu, pagaidām strādājot ierastajā režīmā. Tomēr atbildīgie dienesti izplatījuši paziņojumu, ka vulkāna izvirdums var izraisīt reisu kavēšanos.

1963. gadā Agunga izvirdums aiznesa vairāku tūkstošu cilvēku dzīvības. Toreiz vulkāna izvirdums izraisīja piroklastiskās un lavas straumes, kas lielā ātrumā noslaucīja visu savā ceļā.

Agungs ir stratovulkāns, kuram raksturīgi sprādzienveida izvirdumi. Tā augstums ir 3142 metri, atrodas Bali austrumu daļā. Agungs ir viens no 130 aktīvajiem Indonēzijas vulkāniem un ietilpst tā saucamajā "Uguns gredezenā" (vulkānisko joslu sistēma Klusajā okeānā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!