Balkānu valstu ārlietu ministri šonedēļ tiekas Sofijā, lai mēģinātu nostiprināt reģionālo sadarbību, valdot domstarpībām par Kosovas pasludināto neatkarību no Serbijas, paziņoja Bulgārijas ārlietu ministra vietnieks Ļubomirs Kjučukovs.
"Tā ir reģionālās sadarbības pārbaude. Serbija paziņojusi, ka tā veiks visus iespējamos pasākumus, lai neļautu neatkarīgajai Kosovai pievienoties starptautiskajām struktūrām, preses konferencē teica Ļubomirs Kjučukovs.

Apaļā galda sarunās, kas sarīkotas Dienvidaustrumu Eiropas sadarbības procesa (SEECP) virsvadībā, trešdien un ceturtdien piedalīsies Serbijas ārlietu ministrs Vuks Jeremičs.

Kosovu sarunās pārstāvēs ANO pagaidu administrācijas misija (UNMIK), ko vada Kosovas Stabilitātes pakta koordinators un Tirdzniecības kameras prezidents Besims Bekadžs.

"Serbijas un Kosovas pārstāvji sēdīsies pie viena galda šeit, Bulgārijā, kur tiks apspriesta sadarbība," sacīja Kjučukovs, piebilstot, ka "tas būs rets Belgradas un Prištinas sadarbības formāts".

Reģionu polarizējusi Kosovas vienpusējā neatkarības pasludināšana 17. februārī.

Albānija un Turcija atzinušas etnisko albāņu vairākuma apdzīvoto provinci, un Bulgārija un Horvātija apliecinājušas gatavību darīt to pašu, kaut arī ne tūlīt.

Taču Serbija, Rumānija un Kipra kategoriski atsakās atzīt jauno valsti, un bažas izteikusi arī Grieķija.

Otra SEECP locekle Bosnija, kuras serbu minoritāte draud pasludināt neatkarību, un Maķedonija, kurā ir spēcīga albāņu minoritāte, vēl nav paziņojušas savu nostāju.

ASV un lielākā daļa Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu, arī Lielbritānija, Francija un Vācija, ir atzinušas Kosovas neatkarību, bet Krievija kategoriski atsakās pieņemt jauno valsti.

Sagaidāms, ka trešdien Balkānu valstis iedibinās jaunu reģionālās sadarbības ietvaru, kura nosaukums būs Reģionālā sadarbības padome (RCC), 1999. gadā izveidotā Dienvidaustrumu Eiropas stabilitātes pakta vietā, lai veicinātu ekonomisko attīstību un mieru reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!