Baltais nams svētdien aicināja izbeigt vardarbību Gazas joslā un atsākt Tuvo Austrumu miera sarunas.
"Vardarbībai ir jābeidzas un sarunām ir jāatsākas," žurnālistiem ASV prezidenta Džordža Buša rančo Teksasas štatā paziņoja Nacionālās drošības padomes pārstāvis Gordons Džondro.

Nākamajā nedēļā Tuvo Austrumu reģionā vizītē ieradīsies ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa, lai mēģinātu atjaunot pirms trīs mēnešiem ASV sāktās palestīniešu un Izraēlas miera sarunas.

Kā LETA jau ziņoja, palestīniešu prezidents Mahmuds Abass svētdien oficiāli apturēja visus kontaktus ar Izraēlu, protestējot pret ebreju valsts reidiem Gazas joslā, kuros dzīvības zaudējuši gandrīz 70 palestīnieši, pavēstīja viņa preses pārstāvis.

"Sarunas ir apturētas, kā arī visa līmeņa kontakti, jo Izraēlas agresijas dēļ šāda veida komunikācijām nav jēgas," pavēstīja Abasa pārstāvis Nabils Abu Rudeina. "Izraēlas valdība ir izlēmusi turpināt netaisnīgu karu un atklāti slaktēt mūsu tautu. Tikai tā ir vainīga par miera procesa sagraušanu un visām šī lēmuma sekām."

Rudeina norādīja, ka Abass devis rīkojumu sarunvedēju delegācijai apturēt visus kontaktus ar Izraēlu "līdz agresijas beigām".

Izraēla sarunu apturēšanu raksturojusi kā kļūdu, kas tikai nāks par labu Gazas joslu kontrolējošajai islāma radikāļu kustībai "Hamas".

Abass pārtraucis formāli pagājušajā novembrī sāktās sarunas pēc tam, kad Izraēla sarīkojusi vienu no asiņainākajiem iebrukumiem Gazas joslā kopš palestīniešu sacelšanās 2000.gadā.

ANO Drošības padome svētdien aicināja Izraēlu un palestīniešu kaujiniekus izbeigt vardarbību Gazas joslā, kad ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns nosodīja Izraēlas pārmērīgo spēka lietošanu.

Izraēla sestdien Gazas joslā nogalināja 61 palestīnieti, padarot šo dienu par visasiņaināko kopš 2000.gadā sākās palestīniešu sacelšanās pret Izraēlas okupāciju. Sadursmēs dzīvību zaudēja arī divi izraēliešu karavīri.

"Drošības padomes locekļi ir dziļi nobažījušies par civiliedzīvotāju upuriem Izraēlas dienvidos un Gazā un nosoda vardarbības eskalāciju," teikts paziņojumā, kuru nolasīja padomes pašreizējais prezidents, Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins.

"Šie notikumi uzsver nepieciešamību visām pusēm nekavējoties izbeigt visus vardarbības aktus," teikts paziņojumā.

Vienošanās par paziņojumu tika panākta piecas stundas ilgā Drošības padomes ārkārtas sēdē, kas bija sasaukta, lai apspriestu vardarbības uzplūdus izraēliešu un palestīniešu sadursmēs. Bans asi nosodīja gan Izraēlas uzbrukumus, gan arī palestīniešu raķešu uzbrukumus Izraēlai.

"Atzīstot Izraēlas tiesības uz pašaizsardzību, es nosodu neproporcionālo un pārmērīgo spēka lietošanu, kas nogalinājusi un ievainojusi tik daudz civiliedzīvotāju, arī bērnu," Bans teica padomes ārkārtas sēdē. "Es aicinu Izraēlu pārtraukt šādus uzbrukumus," viņš teica.

Pēc viņa teiktā, tikai svētdien vien reģistrēti 26 palestīniešu raķešu uzbrukumi Izraēlai.

"Es nosodu palestīniešu raķešu uzbrukumus un aicinu nekavējoties pārtraukt šādus terorisma aktus," viņš teica.

Drošības padomes ārkārtas sēde tika sasaukta pēc Drošības padomes locekles Lībijas ierosinājuma Arābu līgas vārdā un pēc palestīniešu prezidenta Mahmuda Abasa pieprasījuma.

Lībijas delegācija izplatīja padomes locekļu vidū rezolūcijas projektu, kurā nosodīta Izraēla, neminot raķešu uzbrukumus Izraēlas dienvidiem no Gazas joslas.

Vairāki Rietumu diplomāti teica, ka rezolūcija nav pieņemama tās pašreizējā veidā un būs jāpārskata, lai nosodītu arī raķešu uzbrukumus un tā būtu pieņemama ASV un padomes locekļiem no Eiropas.

Drošības padome atgriezīsies pie Lībijas iesniegtā rezolūcijas projekta nākamnedēļ, kad 14 pārējām padomes loceklēm būs bijusi izdevība komentēt to un ierosināt grozījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!