Foto: ITAR TASS/Scanpix/LETA
Ceturtdien, 28. jūnijā, Baltais nams apstiprinājis, ka ASV prezidenta Donalda Trampa un Krievijas prezidenta Vladimira Putina tikšanās notiks 16. jūlijā, Helsinkos, ziņo "The Washington Post".

Šī tikšanās signalizē par ASV un Krievijas iespējamo attiecību uzlabošanos. Tramps un Putins cer, ka tikšanās mazinās spriedzi par Krievijas iejaukšanos 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanās, kā arī tās agresiju Ukrainā.

"Abu valstu līderi apspriedīs attiecības starp ASV un Krieviju, kā arī virkni nacionālās drošības jautājumu," paziņojumā medijiem komentēja Baltā nama preses sekretāre Sāra Hakabija.

Tramps vēl šorīt savā "Twitter" kontā publicēja paziņojumu ar tekstu: "Krievija turpina apgalvot, ka tai nav nekāda sakara ar iejaukšanos mūsu vēlēšanās. Kur ir Demokrātu partijas Nacionālās komiteja un kāpēc šaubīgais Džeimss Komijs un kaunā kritušie FIB aģenti to neizmeklē? Kāpēc Hilarija/Krievija netiek pētīti? Tik daudz jautājumu, tik daudz neskaidrību!"

Tikšanās plānus apstiprināja drošības padomnieks Džons Boltons, kurš Maskavā tikās ar Putinu trešdien, 27. jūnijā.

ASV un Krievijas attiecības ievērojami pasliktinājās pēc tam, kad Krievija okupēja Ukrainai piederošo Krimu. Situācija neuzlaboja arī aizdomas par Krievijas jaukšanos ASV vēlēšanās un domstarpības par Sīrijas konfliktu.

Tramps, kopš nākšanas pie varas pagājušajā gadā, ir centies uzlabot ASV attiecības ar Krieviju. Viņš šomēnes paziņoja, ka Krievija būtu jāuzņem atpakaļ G7 grupā, atjaunot to kā G8 grupu, no kuras Krievija tika izslēgta pēc Krimas okupācijas 2014. gadā.

Pēdējā īsā Putina un Trampa sastapšanās notika 2017. gada novembrī Āzijas un Klusā okeāna valstu ekonomiskās sadarbības (APEC) samita laikā Vjetnamā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!