Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV Baltā nama administrācija sestdien apsveica Ukrainas "ārkārtēju uzvaru", atkarojot Hersonas pilsētu no krievu okupācijas.

"Tiešām izskatās, ka ukraiņi ir tikko guvuši ārkārtēju uzvaru, kur vienīgā apgabala galvaspilsēta, ko Krievija bija sagrābusi šajā karā, atkal ir zem Ukrainas karoga - un tā ir diezgan ievērojama lieta," reportieriem sacīja ASV nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans, pavadot prezidentu Džo Baidenu uz Dienvidaustrumāzijas valstu asociācijas (ASEAN) samitu Kambodžā.

Jau ziņots, ka Hersona piektdien atgriezās Ukrainas kontrolē un pilsētā ienāca Ukrainas armijas vienības.

Salivans sacīja, ka Krievijas spēku atkāpšanās no Hersonas būs ar "plašāku stratēģisku ietekmi", tostarp tā izbeigs Krievijas ilgtermiņa draudus citām Ukrainas dienvidu pilsētām, piemēram, Odesai.

"Tas ir liels moments, un tas ir, pateicoties ukraiņu neiedomājamajam sīkstumam un prasmei, ko stiprināja ASV un mūsu sabiedroto nemitīgais un vienotais atbalsts," teica Salivans.

Atbildot uz jautājumu par ziņām, ka Baidena administrācija esot sākusi pieprasīt Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim apsvērt sarunas ar Maskavu, Salivans sacīja, ka Krievija, nevis Ukraina, ir tā puse, kurai jāizlemj, vai sēsties pie sarunu galda.

"Es domāju, ka visam šim priekšstatam Rietumu presē par to, "kad Ukraina grasās vest sarunas?", trūkst pamatprincipu," teica Salivans.

Viņš piebilda, ka Krievija turpina izteikt "dīvainus apgalvojumus" par tās pašpasludināto Ukrainas zemju aneksiju, pat Krievijas spēkiem atkāpjoties pēc Ukrainas pretuzbrukumiem.

"Ukraina šajā konfliktā ir miera puse, bet Krievija ir kara puse. Krievija iebruka Ukrainā. Ja Krievija izvēlēsies izbeigt karošanu Ukrainā un aizies, tās būs kara beigas. Ja Ukraina izvēlēsies izbeigt karošanu un padoties, tās būs Ukrainas beigas," sacīja Salivans.

"Šajā kontekstā mūsu nostāja paliek tāda pati, kāda tā bijusi un pamatos ir, cieši konsultējoties un atbalstot prezidentu Zelenski."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!